ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ!


 ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ! 


Ο σκοπός αυτού του ντοκουμέντου που σας παραθέτω είναι ένας: Για να μην ξεχνάμε ποιοι κατάντησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται στον πάτο από τότε μέχρι σήμερα. Αξίζει αυτό το ντοκουμέντο να το διαβάσετε και να το κρατήσετε στο αρχείο σας.

Το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό στις 19 Ιανουαρίου 1979. O νόμος 879/79 του τότε υφυπουργού Προεδρίας και αρμόδιου για τον Αθλητισμό Αχιλλέα Καραμανλή, που προέβλεπε την ίδρυσή του, ήταν και αυτός που το χρέωσε εξαρχής, αφού σε αυτόν προβλεπόταν πως οι νεοσυσταθείσες τότε ΠAE θα αναλάμβαναν τα χρέη και των ερασιτεχνικών τους σωματείων.

Έτσι, ο ιδρυτικός νόμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήταν και αυτός που του δημιούργησε ίσως το μεγαλύτερο βραχνά του, αφού οι ανώνυμες εταιρείες που ιδρύθηκαν με μετοχικό κεφάλαιο 20 εκατομμύρια δραχμές εκάστη, «φορτώθηκαν» και τα χρέη του Ερασιτέχνη, του οποίου ανέλαβαν όλες τις έως τότε υποχρεώσεις.

Όταν τρία χρόνια αργότερα, το 1982, έγινε ο πρώτος οικονομικός έλεγχος διαπιστώθηκε πως οι ΠAE ήταν χρεωμένες, καθώς πέραν των ορισμένων εκ των μεγάλων ομάδων, οι υπόλοιπες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και παραμένουν μέχρι και σήμερα χρεωμένες.

Στα ήδη υπάρχοντα χρέη προστέθηκε το 1987 και αναδρομικός ΦΠA επί υπουργίας στο Οικονομικών του Δημήτρη Τσοβόλα. Από τη ρύθμιση του 1991 σε αυτήν του 2007.

H πρώτη ρύθμιση χρεών έγινε το 1991 από την Υφυπουργό Αθλητισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά και η τελευταία, η έκτη κατά σειρά προ ολίγων μηνών, το καλοκαίρι του 2007.

Στη ρύθμιση του 1991 οι ομάδες υποχρεούνταν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις, ενώ υπήρχε από τη στιγμή που η ομάδα έμπαινε σε ρύθμιση ένα διάστημα δύο μηνών στο οποίο τα χρέη πάγωναν.

Ακολούθησε η σκανδαλώδης ρύθμιση, κυρίως χάρισμα ήταν, για τον Ολυμπιακό το 1992 στην οποία μπήκαν 22 ομάδες. Στη συνέχεια, αυτή του 1993, που ήταν πάλι φωτογραφική για τους «ερυθρόλευκους» και την οποία προετοίμασε ως τότε Υφυπουργός Αθλητισμού ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και εφάρμοσε ο διάδοχός του στη ΓΓA και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Mεϊμαράκης. Πρόκειται για τη ρύθμιση στην οποία μπήκαν συνολικά 14 ομάδες (ΠAE), αλλά αποδείχθηκε επαχθής για αυτές και πολλές εγκατέλειψαν.

Έτσι ήρθε η κυβέρνηση του ΠAΣOK που πλέον είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας και λίγο πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου παραδώσει την πρωθυπουργία, ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης και ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, κατέθεσαν μια νέα ρύθμιση στη Ελληνική Βουλή που στην ουσία έγινε για αυτούς που δεν άντεξαν την προηγούμενη ρύθμιση.

Το 70% των προστίμων και των προσαυξήσεων χαρίστηκε σε αυτή τη ρύθμιση, αλλά και πάλι πολλές ΠAE την εγκατέλειψαν στην πορεία μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν.

H επόμενη ρύθμιση, η 4η κατά σειρά, ήταν η ειδική εκκαθάριση του Βενιζέλου και η επόμενη, η 5η, ήταν το άρθρο 44. H 6η ρύθμιση και τελευταία, είναι αυτή που ψηφίστηκε στη Ελληνική Βουλή τον περασμένο Αύγουστο.

Σε αυτή προβλέπεται η αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους και μόνο του 25% των τόκων και των προσαυξήσεων σε 120 δόσεις των δεδικασμένων χρεών.

H ρύθμιση αυτή ψηφίστηκε με Υφυπουργό Αθλητισμού τον Γιώργο Oρφανό και την υπερψήφισε και το ΠAΣOK και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του ποδοσφαίρου που είναι να μην υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. H ρύθμιση αυτή χαρίζει το 75% των τόκων και των προσαυξήσεων και σε αυτήν μπήκαν οι ΠAOK και Ηρακλής.

Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Όλες οι ρυθμίσεις έως το 2001, αλλά και έπειτα από αυτό, προέβλεπαν την αποπληρωμή των χρεών σε δόσεις. Τη χρονιά εκείνη, όμως, έγινε ένας νόμος που όμοιός του δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ και είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει ξανά. Ένας νόμος που χάριζε τα χρέη των ΠAE και των KAE. Πρόκειται για την περίφημη «ειδική εκκαθάριση», ένα νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε εν λειτουργία ανώνυμες εταιρείες να εκκαθαριστούν και να σβήσουν τα χρέη τους. Επρόκειτο για μια χαριστική, σκανδαλώδη και προκλητική και για την υπόλοιπη κοινωνία ρύθμιση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εδώ δεν επρόκειτο για ρύθμιση ή κάτι άλλο. Ούτε καν για το περίφημο άρθρο 44 που προέβλεπε το χάρισμα του 90% των χρεών, ούτε καν για το κόλπο που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν πολλές ΠAE για να σβήνουν τα χρέη τους και αυτό είναι ο υποβιβασμός στη Δ' Εθνική και η διάλυση της εταιρείας. Εδώ επρόκειτο για δια νόμου σβήσιμο των χρεών.

H ρύθμιση αυτή έγινε κυρίως για τις KAE ΠAOK, Άρη και Ηρακλή που την εκμεταλλεύτηκαν και "καθάρισαν" από χρέη. Την εκμεταλλεύτηκαν, όμως, και κάποιες ΠAE όπως ο Πανιώνιος, η Λάρισα και η Καβάλα στις οποίες κατά τύχη εμπλεκόταν το ίδιο πρόσωπο που είχε εμπλοκή και με την ΠAE ΠAOK, που όμως μαζί με τον Άρη δεν μπήκαν στη ρύθμιση, προφανώς από αδράνεια και κακή διοικητική λειτουργία... ενώ το ίδιο ισχύει και για την AEK που μαζί με τον Άρη μπήκαν αργότερα στη ρύθμιση του άρθρου 44.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ

1979: Νόμος 879/79 περί ίδρυσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Mε αυτόν οι ΠAE αναλάμβαναν τα χρέη των ερασιτεχνικών σωματείων...

1991: Υφυπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η πρώτη ρύθμιση - 48 δόσεις.

1992: O σκανδαλώδης νόμος 2021 που κατέθεσε ο Στέφανος Μάνος, που χάριζε μεγάλο μέρος των χρεών του Ολυμπιακού.

1993: Υφυπουργός Ευάγγελος Mεϊμαράκης, την είχε προετοιμάσει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στη ρύθμιση αυτή μπήκε ο Ολυμπιακός - 120 δόσεις, 60 για τον Ολυμπιακό.

1996: Υφυπουργός Γιώργος Λιάνης, ρύθμιση στην οποία μπήκαν όσοι δεν άντεχαν τις δόσεις της ρύθμισης του1993.

2001: Ειδική εκκαθάριση, υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, χάρισμα χρεών στην ουσία, από αυτήν προέκυψε ο Νέος Πανιώνιος.

2004-05: Aρθρο 44, η ρύθμιση που ίσχυε για όλες τις ανώνυμες εταιρείες και την εκμεταλλεύτηκαν οι ΠAE. Σε αυτήν μπήκαν οι AEK, Aρης και OΦH.

2007: Υφυπουργός Γιώργος Oρφανός, η τελευταία ρύθμιση που ισχύει και προβλέπει σε 120 δόσεις αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους συν το 25% των τόκων και των προσαυξήσεων.

ΠΟΣΑ ΠΟΥ… ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ

1992: Oλυμπιακός τα 11,1 δισεκατομμύρια δραχμές μειώθηκαν σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές.

2001: Ειδική εκκαθάριση, χαρίστηκαν: KAE Aρης 9.901.953 ευρώ, "KAE ΠAOK 21.182.695 ευρώ", KAE Hρακλής 2.934.702 ευρώ, ΠAE Πανιώνιος 13.200.000 ευρώ, ΠAE Λάρισα 3.500.000 ευρώ.

2004: Άρθρο 44, σβήστηκαν: ΠAE Aρης 14 εκατ. ευρώ και έμειναν προς αποπληρωμή 4 εκατομμύρια. ευρώ, ΠAE AEK 170,8 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο - τα 70 εκατομμύρια. επίδικα - και 70 εκατ. προς τους μετόχους της) και έμειναν 23,3 εκατομμύρια ευρώ, όλα προς το Δημόσιο, ΠAE OΦH 7,5 εκατομμύρια και έμειναν 700.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μόνη ομάδα που δεν έκανε ούτε μία ρύθμιση ήταν ο Παναθηναϊκός και είναι λογικό. Για 23 συναπτά έτη είχε και διατηρεί τατουάζ στην φανέλα του τον ΟΤΕ χορηγό, αποδίδοντας του, το μπάτζετ για κάθε χρόνου και άλλα δύο. Φέτος συγκεκριμένα άλλες έξη ομάδες της Super League κέρδισαν από την εξωπραγματική νέα συμφωνία του Παναθηναϊκού και για μερικά ψίχουλα βγάλανε το σκασμό. Παραδείγματος χάρη ο Ηρακλής από 80 χιλιάδες ευρώ πήρε 300 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με τα 14 μύρια του Παναθηναϊκού για συμφωνία 4 ετών. Κανείς ποτέ δεν επένδυσε σε ομάδα στην Ελλάδα χωρίς οικονομικά οφέλη.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΑΡΘΡΟ 44

Στο τέλος του 2004 και στις αρχές του 2005, τρεις ΠAE κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ένα νόμο που ίσχυε για το σύνολο των ανωνύμων εταιρειών και να σβήσουν το 90% έως 95% των χρεών τους. Πρόκειται για το περίφημο Άρθρο 44 του Νόμου 1892/90 του Υφυπουργού Ανάπτυξης Ανδρέα Aνδριανόπουλου στο οποίο κατάφεραν να ενταχθούν οι AEK και Άρης στα τέλη του 2004 και ο OΦH στις αρχές του 2005 κερδίζοντας τα αντίστοιχα δικαστήρια, όπου απουσίασε διακριτικά ο διάδικός τους που ήταν το κράτος. Ο Άρης και ο ΟΦΗ κατάφεραν κατά τα προβλεπόμενα από το Άρθρο 44 να σβήσουν το 90% των χρεών τους και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο, ενώ η AEK έσβησε το 95%.

H ΑΕΚ, όμως, είχε φροντίσει προηγουμένως να τακτοποιήσει οφειλές σε πρώην ποδοσφαιριστές της και να μην τις εντάξει στα προς απόσβεση χρέη του Άρθρου 44, όπως έκανε ο Άρης, ο οποίος άφησε απλήρωτους τους παλιούς του παίκτες παρότι υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αντί το κράτος να τον τιμωρήσει, ήρθε με νέο νόμο, αυτόν που ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο για τη ρύθμιση των χρεών, να προβλέψει κονδύλι για τους πρώην παίκτες του Άρη, αλλά και για αυτούς του ΠAΣ Γιάννινα που είχαν χάσει τα λεφτά τους από τη μετατροπή της ΠAE σε TAΠ, που είναι ένα ακόμη κόλπο για να σβήνονται τα χρέη.

Μετά την ένταξη των Άρη, AEK και OΦH στο Άρθρο 44, αυτό έπαψε δια νόμου να ισχύει για τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Πριν από αυτές, με το νόμο αυτόν είχαν εξυγιανθεί εταιρείες όπως οι AΓET Ηρακλής, ο όμιλος Kαμπά, η Eskimo, η ναυτιλιακή εταιρεία ΔANE SEA LINES, ο Ξιφίας AE και πολλές άλλες...

"ΣΚΑΝΔΑΛΟ" ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ

H ρύθμιση του 1993 ήταν μεν φωτογραφική για να σωθεί ο Ολυμπιακός από τα χρέη που άφησε η περίοδος του Γιώργου Kοσκωτά κατά πρώτο λόγο και του Αργύρη Σαλιαρέλη που τον διαδέχθηκε κατά δεύτερο, αλλά έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ρύθμιση που έγινε ποτέ στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Νωρίτερα υπήρξε, όμως, η ρύθμιση του 1992, μια από τις πλέον σκανδαλώδεις, που χάρισε μεγάλο μέρος των χρεών του Ολυμπιακού που είχαν αφήσει ο Γιώργος Kοσκωτάς κατά πρώτο λόγο και ο Aργύρης Σαλιαρέλης κατά δεύτερο.

Tο 1992 ψηφίστηκε στη Βουλή (πλην του KKE), ο νόμος 2021 που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Στέφανος Μάνος.

O νόμος είχε τίτλο «Ταμείο διαχείρισης πιστώσεων για εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και άλλες διατάξεις» και ρύθμιζε τα χρέη του Ολυμπιακού, στην ουσία ένα μεγάλο ποσό χαριζόταν, αφού η «ερυθρόλευκη» ΠAE απαλλάχθηκε από τις απαιτήσεις της Τράπεζας Κρήτης μέχρι του ποσού των 2,6 δισεκατομμύρια δραχμές, το οποίο κατέβαλε το Δημόσιο!

Ταυτόχρονα διαγράφηκαν οι οφειλές προς το Δημόσιο για φόρους μεταγραφών, με αποτέλεσμα το ποσό που χαρίστηκε να ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δρχ, ενώ 5,5 δισεκατομμύρια δρχ «πάγωσαν», καθώς υπήρχαν εκκρεμείς δίκες. Έτσι ο Ολυμπιακός καλούνταν τελικά να αποπληρώσει 2 δισεκατομμύρια δρχ σε 120 δόσεις.

Κεφαλαιοποίηση χρεών, έτσι αγοράζει ΠΑΕ και ο μπακάλης της γειτονιάς σας. Γιατί οι ομάδες του ΠΟΚ είναι κρατικοδίαιτες, κανείς τους δεν έχει βάλει φράγκο. Όλα είναι από λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνουν τα αρχικά γράμματα ΠΟΚ σημαίνουν Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου και είναι αποτελούμενη από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Την επόμενη χρονιά ψηφίστηκε νέα ρύθμιση με το Άρθρο 22 του Νόμου 2166 που αφορούσε 22 ΠAE, που είχαν μετοχικό κεφάλαιο 7 δισεκατομμύρια δραχμές και χρέη που ξεπερνούσαν τα 5,4 δισεκατομμύρια δραχμές συνολικά. Πρόκειται για μια ρύθμιση που πολλοί λένε πως πρέπει να ισχύει μόνιμα και κάποιοι, μάλιστα, είχαν προτείνει την επαναφορά της στον τέως υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, όταν το περασμένο καλοκαίρι ως υφυπουργός έφερνε στη Βουλή τη νέα ρύθμιση χρεών.

Τη ρύθμιση του 1993 είχε φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κώστα Μητσοτάκη. Την είχε προετοιμάσει ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Βαγγέλη Mεϊμαράκη που την εφάρμοσε.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ήταν ότι κεφαλαιοποιούσε τα χρέη και κατά τον τρόπο αυτό κατάφερε ο Σωκράτης Κόκκαλης να αποκτήσει τον Ολυμπιακό. Αν για τους «ερυθρόλευκους» η ρύθμιση ήταν σωτήρια, για όλες σχεδόν τις υπόλοιπες ΠAE αποδείχτηκε επαχθής, οι οποίες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και την εγκατέλειψαν.

O Ολυμπιακός αποπλήρωσε σε 60 δόσεις (50 εκατομμύρια δραχμές η δόση) το χρέος του και ταυτόχρονα, όπως προέβλεπε ο νόμος, τα χρήματα που έβαζαν για την αποπληρωμή του χρέους τα έπαιρναν οι ιδιοκτήτες σε μετοχές (κεφαλαιοποίηση). 60 Χ 50 = 3 δισεκατομμύρια από τα συνολικά 22 που χρωστούσε.

Έτσι, ο Σωκράτης Κόκκαλης κατάφερε και την ομάδα να ξεχρεώσει, αλλά και ιδιοκτήτης της να γίνει, αφού απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών.

O Κόκκαλης ήταν από το 1993 που ξεκίνησε να ισχύει η ρύθμιση διορισμένος πρόεδρος από το Πρωτοδικείο, ως ο νόμος όριζε, και μόλις το 2001, που εξόφλησε το χρέος, εξελέγη διοίκηση, με πρόεδρο τον έχοντα ξεχρεώσει τον Ολυμπιακό και ταυτόχρονα αποκτήσει την πλειοψηφία του M/K Σωκράτη Kόκκαλη.

Απρίλιος του 1993 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε και επίσημα τα ηνία του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός είχε να σηκώσει την "κούπα" του πρωταθλητή από το 1987, αλλά η έλευση του μεγαλοεπιχειρηματία δεν έφερε αμέσως στην ομάδα του λιμανιού τον πολυπόθητο τίτλο.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε στο πλάι του τον Θωμά Μητρόπουλο ως σύμβουλο σε θέματα διαιτησίας. Η "παράγκα" αρχίζει σιγά-σιγά το στήσιμό της. Ο Κόκκαλης έκανε υπομονή τρία χρόνια και στη συνέχεια έκανε τη μεγάλη κίνηση. Αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Θωμά Μητρόπουλο, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του παρασκηνίου που δρα στο πρωτάθλημα και ιδιοκτήτης της περιβόητης "παράγκας". Το 1997, με τη λήξη του πρωταθλήματος (του πρώτου από τα 5 που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, επισφραγίζοντας το τέλος της παντοκρατορίας Βαρδινογιάννη) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Καραγιαννίδη ο Σωκράτης Κόκκαλης, αναφερόμενος στη συνεργασία του με το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αιγάλεω και τη συμμετοχή του στο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δηλώνει: "Είναι προσωπική μου επιλογή και σύμβουλος σε θέματα διαιτησίας"!

Πριν από 15-16 μήνες, όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης είχε ανοίξει... "πυρ" κατά των παραγόντων του παρασκηνίου και είχε φουντώσει η διαμάχη του με την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε υποστηρίξει στη Ελληνική Βουλή ότι "είμαι 30 χρόνια φίλος με τον Θωμά Μητρόπουλο", επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι ήταν παλιοί γνώριμοι και φίλοι. Για να τιμήσει αυτή τη φιλία, ο μεγαλοπαράγοντας των "ερυθρολεύκων" τοποθέτησε τον Θωμά Μητρόπουλο στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, ο οποίος ανέλαβε δράση για να εντάξει στο "ερυθρόλευκο" άρμα τα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου που έως τότε ήταν καταπράσινα.

ΠΡΩΤΑ Η ΕΠΑΕ...

Πρώτος στόχος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Αιγάλεω έγινε η ΕΠΑΕ. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 30 Ιουλίου του 1997, ο αείμνηστος Γιώργος Δέδες θεωρούσε βέβαιη την επανεκλογή του, καθώς δεν υπήρχε άλλος αντίπαλος στον ορίζοντα. Λογάριασε όμως χωρίς τον Θωμά Μητρόπουλο. Οι άμεσοι συνεργάτες του Δέδε προσπαθούν να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα. Και έτσι έγινε. Πρόεδρος της ΕΠΑΕ εξελέγη ο Στέλιος Σφακιανάκης, ο οποίος ήταν επιλογή του Μητρόπουλου, ενώ στο ΔΣ ήταν καθολική η επικράτηση των παραγόντων που είχαν ενταχθεί στο «ερυθρόλευκο» γκρουπ.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΕΠΟ…

Οι διαιτητές δεν... ενοχλούν πλέον τον Ολυμπιακό και με την πάροδο του χρόνου όλα τα φαλτσοσφυρίγματα είναι σε βάρος των βασικών αντιπάλων του στο κυνήγι του τίτλου. Ο Θωμάς Μητρόπουλος εδραιώνει μάλιστα τη θέση του, έπειτα από την πανηγυρική νίκη της παράταξής του στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 1997. Νίκη που επίσης ήταν καθολική, ενώ, όπως φημολογείται, στην ακριτική πόλη δαπανήθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια για την εξαγορά παραγόντων των ποδοσφαιρικών Ενώσεων.

Έχοντας υπό την καθοδήγησή του την ΕΠΟ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αιγάλεω ελέγχει τις επιτροπές της ομοσπονδίας και κατά συνέπεια κι όλες τις καθοριστικές αποφάσεις που κρίνουν τίτλους, ανόδους ή υποβιβασμούς συλλόγων. Πρόεδρος-βιτρίνα στην ΕΠΟ είναι ο Σωτήρης Αλημίσης, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος, επίσης, στον ΟΠΑΠ. Ο Σωτήρης Αλημίσης στη θητεία του στην ομοσπονδία δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στη "συμμορία".

Με την άλωση της ΕΠΟ ο Θωμάς Μητρόπουλος γίνεται και ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο της διαιτησίας. Άμεσος συνεργάτης του είναι ο πρόεδρος της Συνδέσμου Διαιτητών Γιάννης Σπάθας που φέρεται να στρατολογεί ρέφερι για λογαριασμό της "παράγκας". Δεξί χέρι του Θωμά είναι επίσης και ο νεαρός δικηγόρος Αργύρης Λίβας, ο οποίος για ένα φεγγάρι ανέλαβε και νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι Πειραιώτες κατακτούν το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο, αλλά στο μεταξύ η "παράγκα" απλώνει τα πλοκάμια της σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο! Προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της και σε άλλες ΠΑΕ, όπως ψιθυρίζεται και όπως τελικά αποκαλύφθηκε στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος".

Ο Αλημίσης φεύγει από την προεδρία της ΕΠΟ και τη θέση του παίρνει ο αναλώσιμος Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος υποδείχθηκε από την ΕΠΣΑ του Νίκου Παπαδήμα. Την σκυτάλη από τον Κώστα Αλεξανδρίδη πήρε ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2002

Νέα "βόμβα" στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά την εκπομπή "Κίτρινος Τύπος" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου του τηλεοπτικού σταθμού "Αlpha", αποκάλυψε συνομιλίες μεταξύ παραγόντων του ποδοσφαίρου για στημένα παιχνίδια στα Εθνικά πρωταθλήματα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου. Άμεση ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, μετά τα όσα ακούστηκαν στην χθεσινή εκπομπή "Κίτρινος Τύπος" για "στημένους αγώνες" στο ποδόσφαιρο και διαφθορά διαιτητών. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έστειλε σήμερα στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου επιστολή, με την οποία ζητά την όσο το δυνατόν συντομότερη διερεύνηση όλων των καταγγελιών.

Αναλυτικά, ο Υφυπουργός Αθλητισμούς Γιάννης Κουράκης αναφέρει στην επιστολή του:

"Κύριε Εισαγγελέα, είμαι βέβαιος, ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν λάβει γνώση των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών, που αφορούν ενδεχόμενη νόθευση ποδοσφαιρικών αγώνων (εξαγορά ή απόπειρα εξαγοράς διαιτητών κοκ). Ταυτόχρονα, έχει τεθεί δυστυχώς και πάλι με οξύ τρόπο το ζήτημα της βίας στα γήπεδα, μετά τα γεγονότα της Κυριακής (24/3/2002), που μεταδόθηκαν κατ` επανάληψη, τηλεοπτικά και προκάλεσαν πλήθος δημοσιευμάτων και σχολίων. Επειδή, όλα αυτά προκαλούν μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, σας παρακαλώ να κάνετε ότι θεωρείται αναγκαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που σας παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, για την όσο γίνεται γρηγορότερη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών".

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ επενέβη με αφορμή τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος", όπου ακούστηκαν διάφορα περί στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων και διαφθοράς των διαιτητών. Ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha" τις κασέτες που ακούστηκαν στη χθεσινή εκπομπή προκειμένου να διερευνήσει την όλη υπόθεση και να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της και τις ενέργειές της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΛΩΡΙΔΗ

Για την προσπάθεια που είχε κάνει για κάθαρση στο ποδόσφαιρο, όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά και για τις αποκαλύψεις που έγιναν στην χθεσινή εκπομπή "Κίτρινος Τύπος", μίλησε ο Γιώργος Φλωρίδης σήμερα στην "ΕΡΑ ΣΠΟΡ". "Η δικαιοσύνη έχει τα πάντα στα χέρια της. Γνωρίζω και γνώριζα, ότι ερευνά την υπόθεση".

Ήταν γνωστό τι έκανε η κρατική μηχανή για να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης. Από την στιγμή που όλοι ξέραμε τι συμβαίνει, ο καθένας έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του και η Κυβέρνηση τις δικές της, τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ πρόσθεσε:

«Αυτά που κάναμε μετά από ένα χρόνο σκληρής αντιπαράθεσης κρίνονται σήμερα. Επιλέξαμε να επέμβουμε στους τομείς της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης. Οι δύο αυτοί τομείς κρίνονται μέχρι στιγμής. Είχαμε σχεδιάσει να παρέμβουμε σε πέντε τομείς. Τη διαιτησία, την αθλητική δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα με την πολυιδιοκτησία, την βία και το ντόπινγκ.

Ξεκινήσαμε από τους δύο πρώτους, γιατί δεν είχε νόημα και δεν θα είχε αποτέλεσμα να ασχοληθούμε με τους άλλους, εάν οι δύο πρώτοι ήταν σαθροί».

Ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού και νυν υφυπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων: "Όλα σύντομα θα βρουν τον δρόμο τους προς την Ελληνική Βουλή. Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε. Τώρα κρίνεται η αθλητική και τακτική δικαιοσύνη για το αν κάνει καλά την δουλειά της. Οι κανόνες έχουν τεθεί. Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή τους. Τώρα πλέον, ότι ξαναγίνει θα φανεί και θα έχει ονοματεπώνυμο".

Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις 9 κασέτες:

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με τον Θωμά Μητρόπουλο. Ο Σπάθας διηγείται όνειρο που είδε, ότι οι δυο τους έμπαιναν στη φυλακή αλλά κατάφερε να λαδώσει τους αγίους!

Σπάθας: Είδα ότι μας πηγαίνανε στον Κορυδαλλό και την ώρα που πηγαίναμε να μπούμε μέσα ήλθε ένας με στολή ντυμένος και σ' αγκάλιασε από το λαιμό και σε κράταγε και μου λέει και μένα, που ερχόμουνα κοντά «ασ' το Γιάννη, μη φοβάσαι, μη στεναχωριέσαι τίποτα, εγώ είμαι εδώ», με στολή και μου λέει η μάνα μου τώρα είναι άγιος, σε κάποιον άγιο λέει που πιστεύει και να πάει να ανάψει ένα κερί και μετά ανεβαίνουμε τις σκάλες υποτίθεται για να μπούμε μέσα -η σκάλα, μου λέει, είναι τα προβλήματα που ανεβαίνετε και φύγατε- και ήταν κάτι με πολιτικά ρούχα, πολλοί, και δεν θα ανεβείτε από εδώ, θα ανεβείτε από εκεί και εγώ τους είπα: "Από δω θα ανεβούμε, που είναι εύκολα και θα σας ξηγηθώ το χαρτζιλίκι".

Στην επόμενη κασέτα υπήρχε συνομιλία του Θωμά Μητρόπουλου με τον Χρήστο Πανόπουλο. Ανάλυε τη θεωρία ότι η ΕΠΟ κάνει πολιτική όπως ένα υπουργείο, ότι οι ΠΑΕ ενδιαφέρονται 80% για ευνοϊκή διαιτησία και 20% για αθλητική δικαιοσύνη. Ανάφερε επίσης ότι και την εποχή Βαρδινογιάννη τα ίδια και χειρότερα γίνονταν και ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

Θ. Μητρόπουλος: Ρε, ο Παναθηναϊκός θέλει να υπάρξει νέο καθεστώς, άλλο. Ο Παναθηναϊκός πάει στην ίδια λογική. Αγόρι μου, πώς κυβέρνησε ο Παναθηναϊκός τόσα χρόνια το ποδόσφαιρο, ξέρεις; Μέσω των εκάστοτε υπουργών. Σύμφωνοι; Ο Παναθηναϊκός θέλει ή να πάρω εγώ την ΕΠΟ σαν Παναθηναϊκός, να την κουμαντάρω εγώ ή να μην ανήκει η διαιτησία στην ΕΠΟ. Αν μίλαγες με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη πριν από 8 χρόνια, θα σου έλεγε μη λες μαλακίες. Μια χαρά είναι τα πράγματα.

Πανόπουλος: Το ξέρω, γιατί έχω μιλήσει.

Θ. Μητρόπουλος: Αν μιλάς τώρα με τον κύριο Κόκκαλη, μια χαρά είναι τα πράγματα. Παίρνεις χαμπάρι τι λέμε, ρε περίεργε; Απλά είναι τα πράγματα. Το ζητούμενο είναι ότι όλοι θέλουν ακριβοδίκαια διαιτησία όταν είναι στην απ' έξω. Είναι σαν να μου λες ότι ο κόσμος μπορεί να υπάρξει χωρίς πουτάνες. Δεν γίνεται αδελφέ.

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με κάποιον "Δημήτρη". Σε αυτήν, ο Σπάθας τού λέει ότι μόνο ένας υπουργός μπορεί να βλάψει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη και τις επιχειρήσεις του.

Σπάθας: Ποιος μπορούσε να κάνει ζημιά στον Κόκκαλη, Μήτσο; Μόνο το κράτος, ένας υπουργός. Και ένας υπουργός σ' αυτό το στιλ, δηλαδή με καταγγελίες δύο-τριών μηνών χωρίς να παρουσιάζει τίποτα και να λέει για συμμορίες, να ανοίξουμε λογαριασμούς, θα δείτε τι θα γίνει, κουτσαβακισμούς και ******α. Και πρόσεχε αυτό, αυτό έχει μια επίπτωση για τον Κόκκαλη. Το πρωτάθλημα το χάνει αυτή τη στιγμή. Στο λέει ο Γιάννης ο Σπάθας, ας είναι πρώτος. Θα το χάσει έτσι που πάνε. Θα φοβηθεί όλος ο κόσμος. Μήπως Μήτσο, πάνε και για ζημιά στις επαγγελματικές του δουλειές; Περιμένουν να πέσουν οι μετοχές, οι εταιρείες του κλπ. Τον νικάει ο Φλωρίδης, δεν παίρνει το πρωτάθλημα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις δουλειές. Ο κόσμος θα αρχίσει, αμάν δεν αγοράζω INTRACOM, δεν αγοράζω INTRALOT.

"Δημήτρης": Έχεις δίκιο, έτσι πιστεύω κι εγώ.

Σπάθας: Δεν είναι τυχαίο, τώρα το λέω σ' εσένα, μην κοιτάς τις πλάκες που κάνουμε, ο Γιάννος το φιλαράκι σου που σου μιλάει, μια πενταετία είναι τα πρώτα ονόματα και έχουν κάνει το άσπρο-μαύρο για τον Ολυμπιακό.

Ο ΜΑΡΗΣ

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με το διαιτητή Σπύρο Βούλγαρη. Τον ευχαριστεί για την «άψογη διαιτησία του» στον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-0 (25/2/2002). Τον ρωτά αν στην Κρήτη που πήγε να σφυρίξει συνάντησε τον Λάμπρο Μάρη. Ο Βούλγαρης επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε μαζί του και ότι ο Μάρης τού είπε ότι οι άνθρωποι του ΟΦΗ ενδιαφέρονται για τον «άσο» και ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα. Ο Βούλγαρης απάντησε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί χωρίς να εκτεθεί ο ίδιος. Ο Μάρης "του ζήτησε" κάποιες κάρτες σε παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Σπάθας είχε ζητήσει έξι κίτρινες κάρτες στον Βούλγαρη. Ο ΟΦΗ εκείνη την περίοδο ήταν στις τελευταίες θέσεις και κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό και ο ΠΑΟΚ ήταν στις πρώτες θέσεις και διεκδικούσε μαζί με τον ΠΑΟ την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σπάθας: Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ. Οι άνθρωποι εκεί πέρα, οι φίλοι από την Κρήτη δεν έχουν παράπονα. Μια φάση μπορούσε, αλλά γενικά μου λέει, οι άνθρωποι μου λέει, δεν βαριέσαι, δεν έχουμε. Άμα μας ξαναπαίξει... Θέλω να σε ρωτήσω κάτι Σπύρο.

Σπύρος: Ναι, σε ακούω.

Σπάθας: Έχεις μιλήσει με τον Λάμπρο καθόλου;

Σπύρος: Με τον Λάμπρο τον Μάρη;

Σπάθας: Ναι.

Σπύρος: Ναι, με πήρε τηλέφωνο.

Σπάθας: Περιμένεις κάτι;

Σπύρος: Όχι.

Σπάθας: Εγώ χαίρομαι να περιμένεις, κατάλαβες τι λέω.

Σπύρος: Ο Λάμπρος με πήρε τηλέφωνο το Σάββατο που ήμουν κάτω, στο Ηράκλειο.

Σπάθας: Ωραία.

Σπύρος: Εντάξει; Λοιπόν... και μου είπε, έλα να συναντηθούμε. Λοιπόν...και πράγματι συναντηθήκαμε. Μου είπε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον άσο και είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα. Λοιπόν, εγώ του είπα, ότι μου είπες εσύ...

Σπάθας: Μάλιστα, ναι.

Σπύρος: Και γυρίζει και μου λέει, το ξέρει και ο Γιάννης, το ξέρουνε... και διάφορα τέτοια.

Σπάθας: Τίποτα δεν ήξερα.

Σπύρος: Του λέω, άκουσε με να σου πω κάτι. Εγώ έχω μιλήσει με τον Γιάννη. Μου έχει πει όσο μπορώ, χωρίς να εκτεθώ, να πάω λίγο την ομάδα. Έτσι; Λοιπόν, αλλά από εκεί και πέρα, Λάμπρο, το μόνο που προέχει είναι ο Σπύρος και τίποτα άλλο. Και γυρίζει και μου λέει, θα σου ζητήσω τότε κάποιες κάρτες. Λοιπόν, και μου ζητάει τα ονόματα που μου είχες δώσει εσύ να μην τα δείξω. Έτσι; Μου είπε ότι οι άνθρωποι στον «άσο» είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάποια χρήματα. Έτσι; Εγώ του είπα αυτά τα πράγματα, μπήκα μέσα στο παιχνίδι, από τους έξι που μου είχες δώσει εσύ, παίζανε οι δυο. Οι άλλοι τέσσερις ήταν πάγκο.

Σπάθας: Ωραία.

Σπύρος: Έβγαλα στον έναν...

Σπάθας: Μπράβο.

Σπύρος: Ο οποίος έγινε μετά αλλαγή και μπήκανε δύο από αυτούς. Να σου πω και κάτι άλλο; Και μου είπαν ότι πλήρωναν οι άνθρωποι κάποια χρήματα, χωρίς να μου προσδιορίσει ποσό και μου είπε ότι έχε υπ' όψιν σου ότι στο "Χ" δεν παίρνεις τίποτα. Έτσι ακριβώς, όπως στο λέω. Και του λέω Λάμπρο, το πρώτο που προέχει είναι ο Σπύρος, ακριβώς όπως σου το λέω, και μου έχει πει και ο Γιάννης ότι μπορώ...

Σπάθας: Αδελφέ, εγώ απέναντί σου αγόρι μου θέλω να είμαι εντάξει, γι' αυτό επειδή τους είπα να μη στείλουν πουθενά τίποτα, θα φροντίσω με τους ανθρώπους να πιούμε έναν καφέ γιατί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά θέλω να ακούσεις ότι ο Γιάννης δεν έχει ανακατευτεί σε τίποτα που να ήταν επιλήψιμο για το Σπύρο. Σπύρος: Και εσύ Γιάννη να ξέρεις ότι ο Σπύρος δεν παίζει χωρίς τον Γιάννη. Εντάξει; Γιάννη, ό,τι θέλεις για το επόμενο, σε περιμένω.

Ο ΕΠΟΠΤΗΣ

Συνομιλία του Θωμά Μητρόπουλου με τον Χρήστο Πανόπουλο. Ο Θωμάς Μητρόπουλος συστήνει στον Χρήστο Πανόπουλο να μιλήσει με τον Σωτήρη Βοργιά (μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας) που είναι κολλητός του επόπτη Γιώργου Καρκοβίρη. Ο Θωμάς Μητρόπουλος μιλάει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα 100%.

Θωμάς: Καλά είσαι; Λοιπόν, να πάρεις το φιλαράκι σου, τον Σωτήρη ή με τον μεσαίο ή με τον πλαϊνό είναι κολλητός, αδέλφια.

Χρήστος: Καλά ρε μ…, είναι δυνατόν σ' αυτόν τον... το λαμόγιο τον Βοργιά, ρε ηλίθιε, να τον έχεις μέσα;

Θωμάς: Εγώ τον έχω μέσα;

Χρήστος: Πώς ρε μ…; Εσύ τα έχεις κάνει όλα αυτά. Εγώ αυτόν τον ξέρω από το Ναυτικό, εγώ φοβάμαι να του πω το όνομά μου αυτουνού.

Θωμάς: Να σου πω κάτι;

Χρήστος: Όταν παίζαμε πόλο, αυτός ήταν στο Λιμενικό.

Θωμάς: Να σε ρωτήσω κάτι; Δεν μου λες, εγώ τι είμαι από τον νόμο κουτουρού; Δεν ξέρω τι γίνεται; Άσε μας ήσυχους τώρα, ρε. Ξέρω τι σου λέω. Και μπορείς και κάν' το ό,τι σου λέω. Είναι εύκολο πολύ. Δηλαδή γι' αυτόν είναι πολύ εύκολο, της πλάκας. Κατάλαβες; Απ' το αυτί είναι. Πώς να σου δώσω να καταλάβεις; Δεν είναι απλή γνωριμία.

Χρήστος: Ρε, φοβάμαι ότι αυτός ο *******, εγώ τον ξέρω χρόνια, και μιλάμε και... Φοβάμαι μη τυχόν με κάνει βούκινο.

Θωμάς: Άντε ρε μ…, τώρα. Τρελός είσαι.

Χρήστος: Το ξέρεις ότι μιλάει, το τι γίνεται και τι κάνει.

Θωμάς: Εκείνο που ξέρω είναι ένα, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ό,τι πρέπει. Υπό άλλες συνθήκες θα κινιόμουν εγώ. Τώρα, όπως είναι τα πράγματα, είναι προτιμότερο εσύ, αλλά σου λέω είναι απόλυτοι οι δυο. Όταν λέμε απόλυτοι, πώς να στο δώσω να καταλάβεις ρε παιδί μου; Σαν να είναι το χέρι το δικό σου. Κάνε αυτό. Και οι δύο.

Χρήστος: Θα τον πάρω τηλέφωνο.

Θωμάς: Έτσι; Σου λέω και οι δύο. Ο μεσαίος είναι ο πρώτος.

Χρήστος: Ποιος είναι ο πρώτος;

Θωμάς: Καρκοβίρης.

Χρήστος: Μάλιστα. Θα τον πάρω τώρα τηλέφωνο.

Θωμάς: Είναι απόλυτος σου λέω εκεί.

Χρήστος: Λες να μας κάνει δηλαδή τίποτα;

Θωμάς: Όχι ρε περίεργε, αλλά σου εξηγώ είναι 100% εκεί τα πράγματα. Δεν είναι άντε, ξέρεις, πασαλείμματα. 100% σου λέω. Και εντάξει, εγώ έχω και τη γνώμη τη δική του από άλλες φορές σε σχέση με το πρόσωπό σου, η οποία είναι θετική. Κατάλαβε τι σου λέω. Άλλο πράγμα είναι θετική σε εσένα και άλλο πράγμα είναι θετική σ' έναν άλλον, σε τρίτο. Το κατάλαβες; Ξέρω, λοιπόν, τη γνώμη του όσον αφορά το πρόσωπό σου».

"ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ"

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με τον Πάρη Χέλη που είχε έρθει στην Αθήνα για να διαιτητεύσει τον αγώνα Ολυμπιακού - Πανιωνίου (7/1/01). Επικοινωνεί με τον Γιάννη Σπάθα και τον ρωτάει αν ο Καλαθενός είναι παρατηρητής στο συγκεκριμένο αγώνα. Ο Σπάθας τού λέει ότι θα είναι ο Αντώνης Βασσάρας. Ο Χέλης ζητά να μπει κάποιος δικός τους.

Σπάθας: Προσοχή αύριο, τα γνωστά. Καλά, θα τα πούμε από κοντά. Εντάξει, ο Θανάσης είναι.

Χέλης: Δεν είναι ο Θανάσης. Είδα τώρα το φύλλο αγώνος των διαιτητών γιατί δούλευε κούριερ σήμερα. Εγώ νομίζω ο Καλαθενός είναι. Ετσι μου είπε ο Μιχάλης; Για να δω λίγο; Όχι ρε πούστη, ο Βασσάρας είναι. Τι κάνουμε ρε μαλάκα;

Σπάθας: Δεν πειράζει ρε. Καλός ο Αντώνης. Μη σε νοιάζει. Εντάξει ρε είναι. Τώρα σ' αυτό είναι... άλλο το αυριανό, κατάλαβες; Μη σκας.

Χέλης: Καλύτερα να ήταν δικός μας.

Η ΤΑΡΙΦΑ

Συνομιλία Σπάθα με Θωμά Μητρόπουλο. Κανονίζουν την ταρίφα για διαιτητή και επόπτη: 4 και 1 εκατομμύριο αντίστοιχα!

Μητρόπουλος: Εσύ θα μιλήσεις με τον μικρό, έτσι;

Σπάθας: Ναι, με τον Μήτσο και τον άλλον και τους δύο μαζί.

Μητρόπουλος: Λοιπόν, τι να του πούμε. Κανένα τεσσάρι αυτουνού και κανένα, ένα του μικρού;

Σπάθας: Να κάνουμε λίγα ψαλίδια. Ας κάνω λίγο ψαλίδι.

Μητρόπουλος: Όχι, πες του 4 και 1, ακούς;

Σπάθας: Ναι.

Μητρόπουλος: Και... Βέβαια μιλάμε για αποτέλεσμα, για νίκη. Αν δεν είναι νίκη, θα κανονίσω εγώ τι θα του βγάλω.

Σε άλλη κασέτα υπάρχει συνομιλία του Σπάθα με τον Γιάννη Λιόλιο. Σε παρατήρηση του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά προς τον πρόεδρο για τις κληρώσεις των διαιτητών σε συγκεκριμένους αγώνες (πχ ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ο Παπαδάκος κτλ), ο Σπάθας ξεσπά: "Δεν ασχολούμαστε με αυτά πια... Σου λέω, ο Ολυμπιακός να κερδίζει και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε. Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω και όλα τα άλλα...".

Από τον Θωμά Μητρόπουλο και τις εκλογές της ΕΠΟ το 1997, μέχρι σήμερα τα πλοκάμια εξαπλώθηκαν παντού...

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 02/04/2002

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως "η ισχύουσα νομοθεσία χαρακτηρίζει τόσο τα φαινόμενα βίας όσο και τα φαινόμενα νοθείας στο ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα ως σοβαρά εγκλήματα και ως βαριές αθλητικές παραβάσεις. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, όπως είναι γνωστό, αυστηρές κυρώσεις, τόσο ποινικές όσο και διοικητικές, και για την μια και για την άλλη περίπτωση. Το γεγονός ότι η ΓΓΑ υπό την εποπτεία του Γιάννη Κουράκη επεξεργάζεται την περίοδο αυτή και πρόσθετα νομοθετικά μέτρα, δεν σημαίνει ότι μας λείπουν οι νόμοι. Η εφαρμογή όμως των νόμων δεν είναι αρμοδιότητα και ευθύνη μόνον ή κυρίως της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι πρωτίστως αρμοδιότητα και ευθύνη των οργάνων της Ποινικής Δικαιοσύνης που κινείται στα θέματα αυτά αυτεπαγγέλτως, έτσι ώστε οι σχετικές υποθέσεις να διερευνούνται και οι εγκληματικές πράξεις να τιμωρούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Είτε είναι πρόσφατες είτε παλιότερες αλλά αποκαλύπτονται τώρα".

Επίσης ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος πέταξε το γάντι προς τα όργανα του ποδοσφαίρου λέγοντας ότι "η πάταξη των φαινομένων αυτών είναι επίσης σε διοικητικό επίπεδο ευθύνη της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ, της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, της αθλητικής Δικαιοσύνης. Όλα αυτά τα όργανα οφείλουν να ασκούν αμερόληπτα, άμεσα και αξιόπιστα τις αρμοδιότητές τους".

Το όλο ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στην αίθουσα Τύπου. Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, όταν ρωτήθηκε από τους πολιτικούς συντάκτες για το θέμα των αποκαλύψεων, κάλεσε "οποιονδήποτε έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα. Και βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποιασδήποτε μορφής κυβερνητικές παρεμβάσεις να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν. Μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι κανόνες και οι νόμοι -και σε αυτό οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε, καθένας στο πλαίσιο που κινείται, και το τονίζω αυτό, γιατί υπήρξαν και απειλές για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τη διεθνή Επιτροπή- κινούμαστε όλοι. Όλοι θέλουμε καθαρό πρωτάθλημα και να πάρει το ποδόσφαιρο το χαρακτήρα που του αρμόζει, ως το πιο δημοφιλές λαϊκό άθλημα".

Ο τέως Υφυπουργός Αθλητισμού και νυν Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε το ξήλωμα της "παράγκας", μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ επισήμανε πως "η Δικαιοσύνη έχει τα πάντα στα χέρια της. Γνωρίζω και γνώριζα ότι ερευνά την υπόθεση. Ήταν γνωστό τι έκανε η κρατική μηχανή για να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτά που κάναμε ύστερα από ένα χρόνο σκληρής αντιπαράθεσης κρίνονται σήμερα. Επιλέξαμε να επέμβουμε στους τομείς της διαιτησίας και της αθλητικής Δικαιοσύνης. Οι δύο αυτοί τομείς κρίνονται μέχρι στιγμής".

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Γιώργος Ορφανός σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε πως "με τέτοιες καταγγελίες για ένα σοβαρό και μεγάλο θέμα όπως είναι το ποδόσφαιρο, που απασχολεί εκατομμύρια φιλάθλους στη χώρα μας, δικαιολογημένα επενέβη ο κ. εισαγγελέας".

Ωστόσο άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως "η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας μεγάλη σημασία στη διαδικασία της εξυγίανσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, ψήφισε στη Βουλή το σχετικό νόμο, που είχε φέρει τον Οκτώβριο του 2000 η κυβέρνηση με υφυπουργό τον Γιώργο Φλωρίδη. Δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση". Ο κλοιός γύρω από την "παράγκα" αρχίζει να σφίγγει, λόγω της επιθετικής πολιτικής που άσκησε ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος επιχείρησε να εξυγιάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο μάταια όμως γιατί σε αυτό το κατεστραμμένο και διαλυμένο ελληνικό κράτος δεν θα δούμε ποτέ αποκλεισμό των κρατικών κεφαλαίων για ψηφοθηρία και μόνο.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αυτά ήταν τα γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν που το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στον πάτο εξαιτίας όλων αυτών των ατόμων.

Για το σήμερα του ελληνικού ποδοσφαίρου που διατηρείται πάντα στον πάτο για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα, την θέση τους πήραν άλλα άτομα που είναι οι προκάτοχοί τους (που τους ξέρετε άριστα) με... υψηλές βλέψεις, επιδιώξεις, διασυνδέσεις για να έχουν οικονομική ισχύ και επιρροή παντού αφού που πήραν μαθήματα από τους προηγούμενους συντελεστές για το πως έστειλαν το ελληνικό ποδόσφαιρο στον πάτο και διατήρησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο στον πάτο στο πέρασμα των ετών.

Πάνος από Αιγάλεω