ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1987


ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1987


To μεγάλο αφιέρωμα αφορά το Έπος του 1987 της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ Ανδρών που ήταν από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού. 

Το τουρνουά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Ανδρών (γνωστό και ως Ευρωμπάσκετ ΄87) ήταν το 25ο, το οποίο διοργανώθηκε από τη FIBA Europe. Συμμετείχαν δώδεκα Εθνικές ομάδες. Το τουρνουά διοργάνωσε η Ελλάδα, η οποία κατέκτησε και τον τίτλο και έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) από τις 3 Ιουνίου ως τις 14 Ιουνίου.

Η αναγέννηση του ελληνικού μπάσκετ ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Ένα χρυσό μετάλλιο ένωσε όλους τους Έλληνες. Έκανε εμάς τους Έλληνες να αγαπήσουμε το μπάσκετ.

Ήταν μια επιτυχία που είχε συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Μετάλλια, επιτυχίες διακρίσεις σε συλλογικό, σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις διοργανώσεις και το καλύτερο απ΄ όλα ήταν όλοι μας να βγούμε έξω στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ με μια πορτοκαλί μπάλα και να γυμναζόμαστε στα γυμναστήρια να γίνουμε σαν τους 12 παίκτες της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ που ήταν σαν τους 12 Θεούς του Ολύμπου.

Απέδειξε η Ελλάδα ό,τι μπόρεσε και έκανε με επιτυχία την διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ ΄87 στην Αθήνα. Οι αγώνες γινόντουσαν στο ΣΕΦ (στον Πειραιά συγκεκριμένα στην περιοχή του Νέου Φαλήρου) που είχε κτιστεί πριν από 2 χρόνια το 1985. Έδειξε η Ελλάδα στην Ευρώπη τι πραγματικά αξίζει. Η διοργάνωση πέτυχε και ήταν η δυσκολότερη όλων των εποχών. Όμως κανείς μας δεν πίστευε ό,τι η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ θα φτάσει στο χρυσό μετάλλιο και να γίνει Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο πελαργός με το όνομα Όλυμπος.

Υπενθύμιση: Πριν καθιερωθούν τα 4 δεκάλεπτα που ισχύουν σήμερα στο μπάσκετ (καθιερώθηκαν τον Οκτώβριο 2000), πριν παίζονταν οι αγώνες μπάσκετ σε 2 ημίχρονα των 20 λεπτών. Σύνολο 40 λεπτά αγώνα.

Το Ευρωμπάσκετ αυτό πάντως ήταν ένα από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών με την ύπαρξη σπουδαίων Εθνικών ομάδων με τα μεγάλα τους αστέρια.

Η Σοβιετική Ένωση των Βάλτερς, Βολκόφ, Μαρτσουλιόνις. Ο Σαμπόνις δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω σοβαρού τραυματισμού αλλά και χωρίς τον Μπελοστένι. Για όσους δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν τι σημαίνουν τα αρχικά ΕΣΣΔ, σημαίνει Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών αλλά για συντομία η χώρα αποκαλείται Σοβιετική Ένωση.

Η Γιουγκοσλαβία των Ντράζεν Πέτροβιτς, Ραντοβάνοβιτς, Πάσπαλιε, Γκρίμποβιτς.

Η Ισπανία των Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο (Έπι), Σιμπίλιο, Χιμένεθ.

Η Ιταλία των Ρίβα, Μπρουναμόντι, Μανίφικο.

Οι υπόλοιπες Εθνικές ομάδες όπως η Γαλλία του Ντακουρί, η Ολλανδία του Σμιτς, η Τσεχοσλοβακία, η Δυτική Γερμανία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ρουμανία θα μείνουν στα ρηχά.

Η Εθνική Ελλάδος με τον Κώστα Πολίτη στην τεχνική ηγεσία της και με βοηθό προπονητή τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου είχε δύσκολο έργο. Οι επιλογές των Ελλήνων παικτών του Κώστα Πολίτη για την Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ Ανδρών για το Ευρωμπάσκετ ήταν:

  4. Νίκος Γκάλης (1,83 γκαρντ)
  5. Νίκος Σταυρόπουλος (1,96 γκαρντ)
  6. Παναγιώτης Γιαννάκης (1,92 γκαρντ)
  7. Αργύρης Καμπούρης (2,05 φόργουορντ)
  8. Νίκος Λινάρδος (2,02 φόργουορντ)
  9. Παναγιώτης Καρατζάς (2,04 σέντερ)
10. Μιχάλης Ρωμανίδης (1,99 φόργουορντ)
11. Νίκος Φιλίππου (2,02 φόργουορντ)
12. Λιβέρης Ανδρίτσος (2,02 φόργουορντ)
13. Παναγιώτης Φασούλας (2,13 σέντερ)
14. Μέμος Ιωάννου (1,90 γκαρντ)
15. Φάνης Χριστοδούλου (2,02 φόργουορντ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Τελετή Έναρξης. Οι Εθνικές ομάδες μπαίνουν στο ΣΕΦ και γίνεται η παρουσίαση των Εθνικών ομάδων που θα λάβουν μέρος στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Αποθεώνεται η Εθνική Ελλάδος όταν μπαίνει στο στάδιο από τους Έλληνες φίλαθλους. Μετά από την τελετή έναρξης, ξεκινά το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Ελλάς-Ρουμανία 109-77 (60-49). Στην αρχή η Εθνική ομάδα ήταν αγχωμένη, είχε τρακ λόγω της πρεμιέρας του Ευρωμπάσκετ. Στην συνέχεια πήρε μπρος και μετέτρεψε το παιχνίδι σε μία τυπική διαδικασία. Ο Νίκος Γκάλης βάζει 44 πόντους, έβαζε τα καλάθια όπως ήθελε. Ο Παναγιώτης Φασούλας κέρδισε όλες τις μονομαχίες σε άμυνα και επίθεση σκοράροντας 20 πόντους και 15 ριμπάουντ να εντυπωσιάζει κάτω από τα καλάθια. Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Κώστας Πολίτης έβαλε όλους τους παίκτες. Σοβαρός τραυματισμός του Μέμου Ιωάννου που έπαθε διάστρεμμα. Η Ρουμανία απλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ήταν θεατής σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 44, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 8(1), Λινάρδος 4, Καμπούρης 6, Καρατζάς 2, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου 12, Φασούλας 20, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6(1), Ανδρίτσος 2

Ρουμανία (Νόβακ): Ερμουράκε 10, Αρντελεάν 5, Ιονέσκου 8, Τσέρνατ 9, Μπραντιστεάνου 14(2), Νικολέσκου, Νετολίσκι 5(1), Πόπα 2, Ντάβιντ 2, Βινιρεάνου 12


ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Ελλάς-Γιουγκοσλαβία 84-78 (42-49). ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ. Κορυφαίος ο Γκάλης με 44 πόντους, έπιασε μεγάλη απόδοση, έβαζε τα καλάθια όπως ήθελε, ήταν ασταμάτητος. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει σχεδόν τα πάντα με 11 πόντους, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα. Ο προπονητής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας Κρέζιμιρ Τσόσιτς ήταν απογοητευμένος από την απόδοση των παικτών του. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον Γκάλη με κανέναν τρόπο. Ούτε το μαν του μαν, ούτε οι δυο παίκτες που έβαλε πάνω του. Ο Πολίτης δεν έχασε την ψυχραιμία του σε όλο τον αγώνα όταν η Γιουγκοσλαβία ήταν μπροστά στο σκορ στην περισσότερη διάρκεια του αγώνα. Το δυσάρεστο γεγονός ήταν ο τραυματισμός του Φιλίππου που αποδείχτηκε σοβαρός για την συνέχεια.

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 44, Γιαννάκης 11(1), Φασούλας 8, Καμπούρης 5, Φιλίππου 4, Ανδρίτσος 2, Σταυρόπουλος 1, Ρωμανίδης, Χριστοδούλου 9(2)

Γιουγκοσλαβία (Τσόσιτς): Ντ. Πέτροβιτς 18(2), Αλ. Πέτροβιτς 5(1), Πάσπαλι 24(2), Κούκοτς 2, Γκρμπόβιτς 11(3), Ράντοβιτς 2, Ραντοβάνοβιτς 10, Βράνκοβιτς 2, Τσβετίτσιανιν 4, Τζόρτζεβιτς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Ελλάς-Ισπανία 89-106 (38-55). «Ισπανική νίκη 106-89... ελληνική υποχώρηση». Οι Έλληνες φίλαθλοι ήταν παρόν στο ΣΕΦ. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ αντιμετωπίζει την Ισπανία του Αντόνιο Μιγκέλ Ντιάζ και των μεγάλων άσων Σαν Επιφάνια, Σιμπίλιο, Χιμένεθ, Βιγιακάμπα, Σολοθάμπαλ, Ρομάι, Μοντέρο, Μαρτίνεθ, Μαργκάλ, Αρσέγκα. Η Εθνική ομάδα έπαιζε χωρίς τους τραυματίες Νίκο Φιλίππου και Μέμο Ιωάννου. Η Εθνική ομάδα ήταν κουρασμένη από τον αγώνα με την Γιουγκοσλαβία. Το παιχνίδι ήταν χαμένο εξαρχής. Οι Ισπανοί ξεδιπλώνονται στην επίθεση. Μπλοκάρουν τα ατού της Εθνικής. Σαν Επιφάνιο, Βιγιακάμπα, Σιμπίλιο, Χιμένεθ βομβάρδιζαν το καλάθι της Εθνικής ομάδας. Ο Μοντέρο μάρκαρε το Γκάλη. Ο προπονητής της Ισπανίας Αντόνιο Μιγκέλ Ντιάθ σχεδίασε την άμυνα για αντιμετωπίσει το δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη. Ο Νίκος Γκάλης βρίσκει κατά την διάρκεια του αγώνα τον δρόμο για το καλάθι. Ο Φασούλας έκανε μεγάλη εμφάνιση του (20 πόντοι, 10 ριμπάουντ) έδινε μάχες με τον πανύψηλο και δυνατό Ρομάι. Ο Χριστοδούλου περιορίστηκε να δίνει πάσες και να κάνει κάποιες ατομικές προσπάθειες για να βρει το δρόμο στο καλάθι. Οι δυο κορυφαίοι Έλληνες παίκτες, ο Γκάλης σημείωσε 35 πόντους και ο Γιαννάκης 17. Φάνηκε το μεγάλο κενό στην Εθνική ομάδα με τον τραυματισμό του Νίκου Φιλίππου αφού έπρεπε ν' αλλάξει το στιλ και ο τρόπος ανάπτυξης ολόκληρης της ομάδας.

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 35(1), Γιαννάκης 17(3), Καμπούρης 1, Ρωμανίδης 8(2), Φασούλας 20, Χριστοδούλου 8, Ανδρίτσος, Σταυρόπουλος, Λινάρδος

Ισπανία (Ντιάζ): Βιγιακάμπα 12, Σαν Επιφάνιο 27, Σιμπίλιο 9(2), Χιμένεθ 24, Ρομάι 19, Μοντέρο 15(1), Σολοθάμπαλ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Ελλάς-ΕΣΣΔ 66-69 (37-30). Η ελληνική ομάδα άγγιξε τη νίκη επί της ΕΣΣΔ που είχε όλα της τα αστέρια εκτός των Σαμπόνις και τον Μπελοστένι. Απέναντι στο θηρίο της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ήταν φυσικό τίποτα δεν έμοιαζε εύκολο. Ο Νίκος Φιλίππου εκτός παιχνιδιού λόγω σοβαρού τραυματισμού. Η Εθνική μπάσκετ πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση. Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος Κώστας Πολίτης έστησε σωστά την ομάδα. Οι παίκτες και ο προπονητής Αλεξάντερ Γκομέλσκι της Σοβιετικής Ένωσης δεν το πίστευαν ό,τι θα ήταν δύσκολο παιχνίδι. Η Εθνική ομάδα καθήλωσε τους Σοβιετικούς στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα σε παθητικό ρόλο. Τα εσκεμμένα τραγικά λάθη της διαιτησίας των Κότλεμπα (Τσεχοσλοβακία) και Ρίτσαρτσον (Αγγλία) στέρησαν μία πολύ μεγάλη νίκη και να πετάνε εκτός αγώνα τους Χριστοδούλου και Γιαννάκη με πέντε φάουλ, γέμισε τους διεθνείς μας πείσμα, καθώς πλέον δεν έπρεπε να «πολεμήσουν» μόνο σε αγωνιστικά πλαίσια, αλλά και τα φαλτσοσφυρίγματα των διαιτητών. Ο Γκάλης ήταν ο γνωστός Γκάλης (31 πόντοι). Ο Φασούλας (13 πόντοι, 13 ριμπάουντ) μονομαχούσε με τον θηριώδη Τκσατσένκο. Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας δεν το έβαλαν κάτω. Οι Έλληνες φίλαθλοι έβλεπαν τα φαλτσοσφυρίγματα των διαιτητών αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχασαν τον ενθουσιασμό τους.

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 31(1), Γιαννάκης 9(1), Καμπούρης 7, Φασούλας 13, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 4, Ρωμανίδης, Σταυρόπουλος, Ανδρίτσος

ΕΣΣΔ (Γκομέλσκι): Βολκόφ 2, Έντεν, Γιοβάισα 9(1), Βάλτερς 4, Παγκράσκιν 5, Χομίτσιους 5(1), Μπαμπένκο 11, Τιχονένκο 9(1), Μαρτσουλιόνις 22(3), Τκσατσένκο 2

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Ελλάς-Γαλλία 82-69 (38-38). Στον αγώνα με την Γαλλία, η Εθνική ομάδα μπάσκετ ήθελε μόνο την νίκη, για να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Οι Έλληνες φίλαθλοι ήξεραν ό,τι η Εθνική μπάσκετ πρέπει να περάσει στην οκτάδα. Η Εθνική μπάσκετ έπαιζε χωρίς τον τραυματία Νίκο Φιλίππου. Η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει την ισχυρή και επικίνδυνη Γαλλία των Ντακουρί, Οστρόφσκι, Ντεμορί, Ιφναγκέλ, Ντιμπουισόν, Μπενιό, αφού κανένα απ' όλα τ' άλλα αποτελέσματα του ομίλου της δεν ήταν ευνοϊκό γι' αυτήν. Η Εθνική ομάδα νίκησε εύκολα τους φιλόδοξους Γάλλους με 82-69 με τον εκπληκτικό Νίκο Γκάλη να σημειώνει 34 πόντους και τον Παναγιώτη Γιαννάκη να κάνει για μία ακόμη φορά τα πάντα (10 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα). Ο Χριστοδούλου είχε τραυματισμό στο γόνατο αλλά προσπάθησε για ότι καλύτερο. Οι Γάλλοι σκόραραν με τους Ντεμορί, Ιφναγκέλ και Ντιμπουισόν. Η Εθνική ομάδα πέρασε ως τέταρτη κι αυτό είχε άμεση συνέπεια να βρει μπροστά της την πρώτη του έτερου ομίλου, την Ιταλία. Οι Έλληνες φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για την πρόκριση της Εθνικής μπάσκετ στην οκτάδα.

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 34(2), Γιαννάκης 10(2), Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 7(1), Ανδρίτσος 4, Φασούλας 5, Χριστοδούλου 12, Ιωάννου

Γαλλία (Ζαν Γκαλ): Ιφναγκέλ 9(1), Ντεμορί 12(2), Ντακουρί 15(1), Ντιμπουισόν 11(3), Οστρόφσκι 10, Μπρεσάντ 2, Ντεγκανίς 2, Μπενιό 4, Βεστρίς 4, Τσαμ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Ελλάς-Ιταλία 90-78 (49-35). Η δήλωση, άλλωστε, του Νίκου Γκάλη έμεινε ιστορική: «Σήμερα δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε. Το είδα στα μάτια των Ιταλών στην προθέρμανση, πριν από τον αγώνα». Η Ιταλία δεν είναι η Ιταλία που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ στην Γαλλία (Ναντ, 1983) όμως είναι μια πολύ καλή ομάδα με σπουδαίους παίκτες με Ρίβα, Τζεντίλε, Μανίφικο, Κόστα, Μπρουναμόντι, Βιλάλτα, Μοραντότι, Μοντέκι, Καρέρα, Τονούτ, Ιακοπίνι. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ αποδίδοντας μπάσκετ απίστευτης ποιότητας, ομορφιάς και ουσίας, στην κυριολεξία η Εθνική ομάδα μπάσκετ διέλυσε τους ανήμπορους να αντιδράσουν Ιταλούς. Η διαφορά κλάσης ανάμεσα στις δυο ομάδες ήταν πραγματικά εμφανής και το τελικό σκορ 90-78 (ημίχρονο 49-35) πολύ μικρό για να την αποτυπώσει. Κορυφαίοι της Εθνικής μας σ' εκείνο τον απίστευτο «περίπατο» το δίδυμο Γκάλης-Γιαννάκης έκανε πάρτι, βρισκόντουσαν με κλειστά τα μάτια. Ο Νίκος Γκάλης που συνέχισε τις μαγικές του εμφανίσεις πετυχαίνοντας 38 πόντους και να κάνει ό,τι θέλει στον αγώνα, να βάζει τα καλάθια όπως θέλει μέχρι και ασίστ μοίραζε. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στην πιο μεγάλη του εμφάνιση σ' αυτό το πρωτάθλημα με 22 πόντους (4 τρίποντα), 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα. Ο Αργύρης Καμπούρης ο οποίος πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη εμφάνιση της καριέρας του (14 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα) έκανε τους Ιταλούς να παραμιλούν.

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 38(1), Γιαννάκης 22(4), Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3(1)

Ιταλία (Μπιανκίνι): Μοντέκι 5(1), Τζεντίλε 5(1), Μανίφικο 14, Τονούτ 12, Κόστα 4, Βιλάλτς 5(1), Ρίβα 23(3), Μοραντότι 2, Καρέρα 8, Μπρουμαμόντι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Ελλάς-Γιουγκοσλαβία 81-77 (35-45). Η Εθνική Ελλάδος, όμως, είχε άλλη άποψη. Ανατρέποντας κάθε προγνωστικό, κάθε λογική ανάλυση ή επεξήγηση, ακόμα κι αυτούς τους νόμους των πιθανοτήτων, έκανε και πάλι το θαύμα της. Διαιτητές του αγώνα είναι ο Γάλλος Μαϊνινί και ο Ισραηλινός Γουόρνικ.

Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική ομάδα ξεκίνησε καλά, αιφνιδίασε τους Γιουγκοσλάβους, ήταν μπροστά στο σκορ με κύρια αιχμή τον Φάνη Χριστοδούλου. Οι Γιουγκοσλάβοι γύρισαν το παιχνίδι ισοφάρισαν σε 28-28 στα 5΄30΄΄ πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου με κύριες αιχμές τους Πέτροβιτς, Γκρίμποτβιτς, Ντίβατς. Η Εθνική ομάδα έχασε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική ομάδα έχανε με 10 πόντους διαφορά.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική ομάδα ήταν πίσω στο σκορ. Ο Γκάλης παίρνει το νόμο στα χέρια του και η Εθνική ομάδα αφυπνίζεται και μειώνει το σκορ. Στο 12΄15΄΄ η Εθνική ομάδα είναι μπροστά στο σκορ με 54-53 και το πάρτι του Νίκου Γκάλη και των παικτών της Εθνικής αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Δεν χάνει το προβάδισμα του σκορ μέχρι το τέλος του αγώνα.

Ο Κώστας Πολίτης κάνει και πάλι «ματ» στον αείμνηστο Κρέζιμιρ Τσόσιτς, με τον Νίκο Γκάλη, εκπληκτικό ηγέτη για μια ακόμη φορά, να σημειώνει 30 πόντους και με έξοχους τον Φάνη Χριστοδούλου (18 πόντοι με 3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), τον Παναγιώτη Φασούλα (11 πόντοι, 13 ριμπάουντ), τον Παναγιώτη Γιαννάκη (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ), καθώς και τον εξαιρετικό, ιδίως στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, Λιβέρη Ανδρίτσο (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ), νίκησε 81-77 για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία των σούπερ άσων Ντράζεν Πέτροβιτς, Αλεξάντερ Πέτροβιτς, Πάσπαλιε, Ραντοβάνοβιτς, Βράνκοβιτς, Τσβετίτσιανιν, Γκρμπόβιτς, Ράντοβιτς και των νέων τότε αστέρων Ντίβατς, Ράτζα, Κούκοτς, Τζόρτζεβιτς. Τη θρυλική ομάδα του παγκόσμιου μπάσκετ. Νίκησε την πρώτη ολυμπιονίκη του 1980, την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1970 και 1978, την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1973, 1975 και 1977 και έφτασε πανάξια στο μεγάλο τελικό.

Το μακροβούτι του Παναγιώτη Γιαννάκη αποδείχτηκε διπλά σωτήριο. Αποσοβεί την επίθεση των Γιουγκοσλάβων με τον Τσβετίτσιανιν που διεισδύει στην ρακέτα για να μειώσει το σκορ ύστερα από το λάθος του Φάνη Χριστοδούλου που δεν υπολόγισε τον Ντράζεν Πέτροβιτς που ήταν κοντά του. Ο χρόνος που απέμενε ήταν 1΄54΄΄. Ύστερα από το μακροβούτι του Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ είχε καθαριστεί το παρκέ, αμέσως μετά οι Γιουγκοσλάβοι επιτίθενται στην ρακέτα της Εθνικής ομάδας με τον Γκρίμποβιτς ο οποίος πέφτει στο παρκέ και τελειώνει άδοξα η επίθεση των Γιουγκοσλάβων.

Οι παίκτες, οι προπονητές, οι φίλαθλοι, όλοι οι Έλληνες τα 'χουν χαμένα. Πανηγυρίζουν έξαλλα, μετατρέποντας τη χώρα σ' ένα απέραντο κέντρο χαράς και διασκέδασης. Άλλωστε, το επίτευγμα μοιάζει και είναι θαύμα: Η Ελλάδα κόντρα στη Σοβιετική Ένωση για τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 30(1), Γιαννάκης 14(2), Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Χριστοδούλου 18(3), Σταυρόπουλος, Ιωάννου, Καμπούρης, Φιλίππου

Γιουγκοσλαβία (Τσόσιτς): Ντ. Πέτροβιτς 22(3), Αλ. Πέτροβιτς 4, Κούκοτς 3(1), Πάσπαλι 9(1), Γκρμπόβιτς 14(3), Ράντοβιτς 1, Ραντοβάνοβιτς 2, Ντίβατς 13, Τσβετίτσιανιν 9(1), Βράνκοβιτς 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987

Ελλάς-ΕΣΣΔ 103-101 (κανονικός αγώνας 89-89, 42-41). Ελλάς - Σοβιετική Ένωση στις 8μμ. Η Σοβιετική Ένωση του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, η ομάδα με τα 14 πρωταθλήματα Ευρώπης, η αήττητη στο Ευρωμπάσκετ περίμενε το ελληνικό συγκρότημα, έτοιμη να πανηγυρίσει έναν ακόμη τίτλο. Το ΣΕΦ ήταν κατάμεστο από 17.000 φανατισμένους Έλληνες φιλάθλους. Διαιτητές του τελικού είναι ο Καναδός Στιβς και ο Ισπανός Σαντσίς.

Η Εθνική Ελλάδος ξεκινά στον μεγάλο τελικό με τους Γκάλη, Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Καμπούρη, Φασούλα. Στο τζάμπολ Φασούλας και Τκσατσένκο διεκδικούν τη μπάλα και οι Έλληνες φίλαθλοι στις εξέδρες παραληρούν! Στο τζάμπολ ο Φασούλας έκανε το άλμα του πριν το σφύριγμα των διαιτητών. Η πρώτη επίθεση είναι για τους Σοβιετικούς και σκοράρουν με τον Τκσατσένκο. Η Εθνική ομάδα δεν ξεκινά καλά είναι πίσω στο σκορ με 0-4. Στην συνέχεια το σκορ είχε εναλλαγές πότε η Σοβιετική Ένωση μπροστά και πότε η Εθνική Ελλάδος.

Με επιθετικές αιχμές κυρίως με τον Παναγιώτη Φασούλα και τον Νίκο Γκάλη η Εθνική ομάδα στο περνά σκορ με 11-8. Η Εθνική ομάδα είναι μπροστά στο σκορ από το σημείο αυτό και σε όλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Ο Φασούλας έδινε ομηρικές μάχες στην ρακέτα και σκόραρε. Ο Γκάλης ήταν γνωστός Γκάλης που σκόραρε με όποιον τρόπο ήθελε. Ο Αργύρης Καμπούρης είναι καλός στα αμυντικά καθήκοντα του μαζί με τον Φασούλα και όποτε δινόταν η ευκαιρία να σκοράρει σκόραρε. Στο παιχνίδι μπαίνουν από τον πάγκο Ιωάννου, Ανδρίτσος, Ρωμανίδης και βοηθούν σημαντικά την Εθνική ομάδα και ξεκουράζουν τους Χριστοδούλου, Καμπούρη και Γιαννάκη που φορτώνεται με 3 φάουλ. Οι Σοβιετικοί σκόραραν κυρίως με Βάλτερς, Μαρτσουλιόνις, Γιοβάισα. Το ματς μετατρέπεται σε ντέρμπι προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, περνά η Σοβιετική Ένωση για πρώτη φορά στο σκορ στα 15΄΄ με τρίποντο του Βάλτερς 40-41. Στα 2΄΄ ο Γιαννάκης σε διείσδυσή του στην ρακέτα κερδίζει ένα επικίνδυνο φάουλ από Τκσατσένκο που πέφτει πάνω του. Αντέχει όμως και ευστοχεί και στις δύο βολές. Τελειώνει το ημίχρονο 42-41 υπέρ της Εθνικής ομάδας.

Η καλύτερη φάση στο πρώτο ημίχρονο αλλά και στιγμή του αγώνα είναι όταν ο Γκάλης σημειώνει ένα απίστευτο καλάθι στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν από τα πιο απίθανα και δύσκολα καλάθια του Ευρωμπάσκετ ΄87. Η μπάλα πηγαίνει στον Γκάλη από διεκδίκηση επιθετικού ριμπάουντ του Καμπούρη που γύρισε την μπάλα πριν πάει στα χέρια των Σοβιετικών. Κάνει προσποίηση σε Βάλτερς και Ταρανκάνοφ. Βρίσκει χώρο, διεισδύει και «τρυπώνει» στην ρακέτα, πατά γερά, σηκώνεται ψηλά μπροστά στους Παγκράσκιν (2.15cm), Ταρανκάνοφ (2.00cm), Τιχονένκο (2.07cm) τους αποφεύγει στον αέρα ενώ ο Ταρακάνοφ ακούμπησε για λίγο την μπάλα για τον κόψει και στο κατέβασμα πετά την μπάλα στο καλάθι των Σοβιετικών. Ήταν από το πιο δύσκολο καλάθι που έχει μπει στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ.

Στο Β΄ Ημίχρονο η Εθνική ομάδα ξεκινά με την πεντάδα όπως και στην αρχή του αγώνα. Στο τζάμπολ Φασούλας και Γκομπόροφ. Η πρώτη επίθεση είναι για την ελληνική ομάδα γιατί ο Γκομπόροφ πήγε στην μπάλα πριν το σφύριγμα των διαιτητών. Η Εθνική ομάδα ξεκινά ιδανικά και προηγείται στο σκορ με κύρια αιχμή τον Φασούλα. Η Σοβιετική Ένωση ισοφαρίζει το σκορ. Στην συνέχεια το σκορ εναλλασσόταν. Η Σοβιετική Ένωση είναι μπροστά στο σκορ. Ο Γκάλης αναλαμβάνει πρωτοβουλία να μην ξεφύγει το σκορ. Ο Φιλίππου όσο μπόρεσε έπαιξε στον αγώνα στην θέση του Φασούλα που ήταν φορτωμένος με φάουλ. O Καμπούρης είχε 4 φάουλ, σκόραρε 4 πόντους, ήταν στον πάγκο σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Ο Ρωμανίδης που έπαιξε για λίγο, βοηθά την Εθνική ομάδα. Το πείσμα των Ελλήνων δεν άφηναν να μεγαλώσει η διαφορά. Ο Φασούλας στο 37 λεπτό και ο Γιαννάκης στο 38 λεπτό αποβάλλονται με 5 φάουλ.

Η Εθνική ομάδα παίζει ψυχωμένα και δεν χάνει την επαφή του σκορ σε όλη την διάρκεια του αγώνα απέναντι στην Σοβιετική Ένωση που είχε όλους τους μεγάλους παίκτες. Οι κύριοι σκόρερ των Σοβιετικών ήταν ο Βάλτερς, ο Γιοβάισα, ο Τκσατσέκο, ο Χομίτσιους. Χριστοδούλου, Ιωάννου, Γιαννάκης, Ανδρίτσος μείωσαν την διαφορά στο σκορ. Ο Γκάλης μίλησε (στην περισσότερη διάρκεια του Β΄ Ημιχρόνου ήταν αποκομμένος από την ομάδα, είχε ένα τρίποντο) ξανά και με 4 προσωπικούς του πόντους κάνει το 87-89. Στα 58΄΄ οι Έλληνες παίκτες παίζουν καλή άμυνα, ο Ιωάννου κόβει την μπάλα στην γρήγορη επίθεση των Σοβιετικών με τον Χομίτσιους, ο Χριστοδούλου σώζει την και η μπάλα πριν βγει έξω από το γήπεδο καταλήγει στον Καμπούρη και δίνει πάσα στον Γκάλη που «τρυπώνει» στην ρακέτα των Σοβιετικών και πασάρει στον Ανδρίτσο που μπαίνει από τα πλάγια στην ρακέτα των Σοβιετικών κερδίζοντας το 5 φάουλ του Τκσατσένκο. Ο Ανδρίτσος ευστοχεί στις 2 βολές ισοφαρίζοντας σε 89-89.

Μένουν 36΄΄ οι Έλληνες φίλαθλοι καρδιοχτυπούν ξανά και οι Σοβιετικοί κάνουν γρήγορη επίθεση αλλά ο Βάλτερς κάνει βεβιασμένη ενέργεια σουτάροντας τρίποντο με τις χειρότερες προϋποθέσεις. Κερδίζει το ριμπάουντ ο Χριστοδούλου δίνει στον Ανδρίτσο και αυτός δίνει πάσα στον Ιωάννου ο οποίος κάνει μόνος του την επίθεση και αστοχεί μπροστά στον Παγκράσκιν στα 7΄΄ δευτερόλεπτα. Ο Παγκράσκιν κερδίζει το ριμπάουντ δίνει στον Βάλτερς για γρήγορη επίθεση και δίνει στον Γιοβάισα που δεν μπόρεσε να κάνει την κίνηση γρήγορα στην ρακέτα γιατί ο χρόνος τελείωσε. Το καλάθι δεν το μέτρησε ο Ισπανός διαιτητής Σαντσίς. Μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα στην γραμματεία γίνεται πανικός με τον Πολίτη να ζητά να μην μετρήσει το καλάθι και τον Γκομέλσκι να ζητά μετρήσει το καλάθι. Όλοι όρθιοι από τους πάγκους και των δύο Εθνικών ομάδων. Ύστερα από συνεννόηση γραμματείας και διαιτητών το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση. Κανονικός αγώνας 89-89.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Ημιχρόνου ο Τκσατσένκο έχοντας την μπάλα στα χέρια ύστερα από μια χαμένη επίθεση της ελληνικής ομάδας, έκανε μια κίνηση άθελά του και χτυπά τον Παναγιώτη Γιαννάκη αυτή την φορά στο κεφάλι που πήγε να μαρκάρει τον Σοβιετικό παίκτη για να σταματήσει η επίθεση των παικτών της Σοβιετικής Ένωσης. Οι διαιτητές δεν έδωσαν φάουλ. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος είναι γερός, είναι από σίδερο και συνέρχεται γρήγορα και συνεχίζει κανονικά στον αγώνα.

Το πεντάλεπτο της παράτασης έμοιαζε αιώνας για τους Έλληνες παίκτες και φιλάθλους. Η Εθνική Ελλάδος ξεκινά με Γκάλη, Ιωάννου, Χριστοδούλου, Ανδρίτσο, Καμπούρη. Το τζάμπολ γίνεται ανάμεσα σε Καμπούρη και Παγκράσκιν και ξεκινά με επίθεση της ελληνικής ομάδας. Στην παράταση αναλαμβάνουν δράση ο Γκάλης που είναι κύρια αιχμή των επιθέσεων και ο Ανδρίτσος. Ιωάννου, Χριστοδούλου και Καμπούρης περιορίστηκαν στα αμυντικά καθήκοντα και να δίνουν πάσες με αποδέκτες τους Γκάλη και Ανδρίτσο. Το σκορ άλλαζε συνέχεια. Οι Σοβιετικοί σκόραραν με τους Βάλτερς με φαρμακερά τρίποντα, Ταρανκάνοφ και Γιοβάισια επίσης με τρίποντα που αντικατέστησε τον Τιχονένκο. Ο Γιοβάισα με «βόμβα» τριών πόντων ισοφαρίζει για τους Σοβιετικούς 36΄΄ πριν το τέλος και το σκορ γίνεται 101-101. Ο χρόνος που μένει θα μείνει χαραγμένος σε όλους τους Έλληνες. Ο Μέμος Ιωάννου στα 10΄΄ παίρνει τη μπάλα από τον Ανδρίτσο, επιχειρεί το μπάσιμο, αλλά η μπάλα δεν του κάνει το χατίρι χτυπά στο στεφάνι στα 5 δευτερόλεπτα. Όμως ο Καμπούρης κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και μαζί το φάουλ από τον Γκομπόροφ, 4΄΄ πριν το τέλος. Όλη η Ελλάδα «κρέμεται» στα χέρια του «τίμιου γίγαντα». Ευστοχεί και στις δύο, γράφοντας το 103-101, που έμελλε να είναι το τελικό σκορ αφού το τρίποντο των Σοβιετικών με τον Γιοβάισια δεν βρήκε στόχο.

Στην παράταση ο Γκάλης πέτυχε ένα απίθανο καλάθι που είχε την άξια όπως το καλάθι που έβαλε στο πρώτο ημίχρονο. Ύστερα από οργανωμένη επίθεση της Εθνικής ομάδας, ο Χριστοδούλου δίνει πάσα στον Γκάλη που είχε «τρυπώσει» στην ρακέτα των Σοβιετικών από τα πλάγια. Ο Γκάλης σαν σέντερ φορ πατάει γερά και με ένα μεγάλο άλμα αποφεύγει στον αέρα Βάλτερς και Γκομπόροφ, δίνει μεγάλο ύψος στην μπάλα και στην στέλνει στο πιο ψηλό σημείο του ταμπλό και καταλήγει στο καλάθι και κάνει το 101-98. Ήταν ένα ακόμα απίθανο καλάθι από τον μεγάλο Έλληνα παίκτη Νίκο Γκάλη.

Στον πάγκο της Εθνικής ομάδας στον τελικό ήταν ο Ρόνι Σεϊκέλι με πολιτικά για να εμψυχώσει τους παίκτες της ελληνικής ομάδας. Ο Σεϊκέλι είχε χάσει το δικαίωμα να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος γιατί είχε αγωνιστεί με την Εθνική ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ 1986 στην Ισπανία.

Η διαιτησία σε όλη την διάρκεια του κανονικού αγώνα δεν ήταν τόσο καλή εξαιτίας κυρίως του Ισπανού διαιτητή Σαντσίς που σφύριζε με κόκκινα γυαλιά σε κάποιες φάσεις κατά την διάρκεια του κανονικού αγώνα. Ο Καναδός Στιβς ήταν πιο καλός, έκανε λιγότερα λάθη και δεν έχασε τον έλεγχο του αγώνα.

Στην μάχη των πάγκων νικητής με διαφορά ήταν ο Κώστας Πολίτης έναντι του Αλεξάντερ Γκομέλσκι.

Ο Κώστας Πολίτης έκανε τις αλλαγές παικτών όταν οι βασικοί παίκτες φορτώνονταν με φάουλ, ήταν κουρασμένοι. Επίσης όταν το σκορ ήταν εις βάρος της ελληνικής ομάδας, διατηρούσε την ψυχραιμία του και το καλό κλίμα στην ομάδα και με συνδυασμό το πείσμα των Ελλήνων παικτών και με έξυπνες αλλαγές μείωνε την διαφορά και είχε σαν αποτέλεσμα το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι έκανε πάρα πολλές αλλαγές σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Δεν μπόρεσε να διατηρήσει την διαφορά όταν η Σοβιετική Ένωση ήταν μπροστά στο σκορ, άλλαζε όλο τον βασικό κορμό της Σοβιετικής ομάδας και έχανε την ομοιογένεια και την σταθερότητα στην απόδοσή της. Επίσης δεν υπολόγισε σωστά ό,τι η Εθνική Ελλάδος δεν ήταν μόνο ο μεγάλος παίκτης που λέγεται Νίκος Γκάλης άλλα ήταν και οι υπόλοιποι Έλληνες παίκτες που με το πείσμα τους νίκησαν τους Σοβιετικούς. Δεν υπολόγισε το πείσμα των Ελλήνων παικτών, δεν κατάλαβε ό,τι 17.000 Έλληνες ενθουσιώδεις φίλαθλοι βοηθούσαν τους Έλληνες παίκτες που είναι το κύριο στοιχείο για την Εθνική Ελλάδος σε εντός έδρας παιχνίδι και όταν πρόκειται για τελικό.

Η Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ Ανδρών είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο αρχηγός της Εθνικής Παναγιώτης Γιαννάκης σηκώνει το Κύπελλο ψηλά. Ο Νίκος Γκάλης σηκώνει την ελληνική σημαία και μετά όλοι οι παίκτες μια αγκαλιά και μετά Εθνικός Ύμνος. Νίκησε την μεγάλη ομάδα ΕΣΣΔ σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια! Οι Έλληνες σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν να πανηγυρίσουν αυτό το μεγάλο κατόρθωμα, αυτό το θρίαμβο. Όλη η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα απέραντο γαλανόλευκο «χαλί». Παντού σε κάθε γωνία τα πανηγύρια ήταν έντονα. Όλη η Ελλάδα ξενύχτησε, τραγούδησε, γέλασε, έκλαψε, γέμισε συγκίνηση και υπερηφάνεια που έλειπε τόσα χρόνια.

ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ. ΗΤΑΝ ΑΘΛΟΣ. ΗΤΑΝ ΕΠΟΣ!

Ελλάς (Πολίτης): Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10, Φιλίππου.

ΕΣΣΔ (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23(4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τκσατσένκο 14, Γιοβάισα 17(4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1987 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ:

Οι 128 πόντοι των Γιουγκοσλάβων στον προημιτελικό με την Πολωνία συνιστούν το δεύτερο καλύτερο επιθετικό ρεκόρ ομάδας σε Ευρωμπάσκετ.

Επίσης οι Σοβιετικοί στην φάση των ομίλων νίκησαν τους Γιουγκοσλάβους 100-93 σε ένα ματς που κανείς δεν φανταζόταν τότε ό,τι θα ήταν η τελευταία τους αναμέτρηση σε Ευρωμπάσκετ.

MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Νίκος Γκάλης με 296 πόντους με 37 πόντους μέσο όρο αφήνοντας πίσω του τον Ντράζεν Πέτροβιτς με 22,7 πόντους μέσο όρο.

Γκάλης και Φασούλας ψηφίζονται στην καλύτερη πεντάδα του Ευρωμπάσκετ ΄87 της Αθήνας μαζί με τους Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ, Χιμένεθ.

Οι σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ του ΄87 για την Εθνική Ελλάδος μπάσκετ: Γκάλης 296 (με μέσο όρο 37 πόντους, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης), Γιαννάκης 101 (μέσος όρος 13 πόντους), Φασούλας 98 (μέσος όρος 12 πόντους), Χριστοδούλου 70 (μέσος όρος 9 πόντους), Καμπούρης 53 (μέσος όρος 7 πόντους), Ανδρίτσος 24 (μέσος όρος 4 πόντους), Ρωμανίδης 18, Ιωάννου 16, Φιλίππου 16, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Σταυρόπουλος 1.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΑΘΗΝΑΣ 1987

  1. Ελλάς 6 – 2
  2. ΕΣΣΔ 7 – 1
  3. Γιουγκοσλαβία 5 – 3
  4. Ισπανία 4 – 4
  5. Ιταλία 7 - 1
  6. Δυτική Γερμανία 4 - 4
  7. Πολωνία 4 – 4
  8. Τσεχοσλοβακία 2 – 6
  9. Γαλλία 3 – 4
10. Ολλανδία 2 – 5
11. Ισραήλ 2 – 5
12. Ρουμανία 0 - 7

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987 που έγινε στο ΣΕΦ ήταν η βάση όλων των επιτυχιών, διακρίσεων και η πρόοδος του ελληνικού μπάσκετ. Οι Έλληνες παίκτες πρέπει να ξέρουν ό,τι αν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια επιτυχία δεν θα έπαιζαν μπάσκετ επαγγελματικά και ούτε θα έβγαιναν ανερχόμενοι ταλαντούχοι Έλληνες παίκτες και στην συνέχεια να γίνουν παίκτες πρώτης γραμμής να ενισχύουν τις εθνικές ομάδες μπάσκετ της Ελλάδος και τους συλλόγους τους να φέρνουν διακρίσεις, επιτυχίες και μετάλλια. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες προπονητές γιατί αν δεν ήταν αυτή η μεγάλη επιτυχία δεν θα έκαναν τον κόπο να εργαστούν. Θα ήταν στην αφάνεια. Για τους Έλληνες φιλάθλους ήταν το κίνητρο να αγαπήσουν το μπάσκετ, να πηγαίνουν να βλέπουν αγώνες και να είναι μια πορτοκαλί μπάλα για πολλά χρόνια στα χέρια και δεν πρόκειται να απαλλαχτούν από την πορτοκαλί μπάλα ποτέ. 

O ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1987 ΕΛΛΑΣ-ΕΣΣΔ 103-101



Πάνος από Αιγάλεω