Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Στο αφιέρωμα αυτό θα δείτε την ιστορία των εμφανίσεων εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου. Θα δούμε γιατί έχουν αυτά τα χρώματα οι εθνικές ομάδες των χωρών αυτών.

Στην ιστορία των εμφανίσεων των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου θα δείτε κάποιες εθνικές ομάδες έχουν κοινά χρώματα με άλλες εθνικές ομάδες γιατί κάποια κράτη διατηρούν φιλίες (και όχι μόνο) πολλών ετών με άλλα κράτη και ποια είναι δημοφιλέστερα χρώματα των εθνικών ομάδων.


ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Όλοι μας ξέρουμε ό,τι η σημαία της Ολλανδίας περιλαμβάνει κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα. Όμως η ποδοσφαιρική ολλανδική Εθνική ομάδα ντύνεται παραδοσιακά στα πορτοκαλί και έχει αποκτήσει και το ανάλογο παρατσούκλι των «Οράνιε» (Oranje σημαίνει πορτοκαλί στην ολλανδική γλώσσα). Η εξήγηση είναι αυτή γιατί έχει πορτοκαλί χρώμα η εμφάνιση της Εθνικής Ολλανδίας.

Τον 16ο αιώνα η Ολλανδία μετά από 80 χρόνια πολέμου διεκδίκησε και απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Ηγέτης των Ολλανδών εκείνη την ιστορική περίοδο ήταν ο Γουλιέλμος ο Σιωπηλός (Willem de Zwijger), ο οποίος και θεωρείται «πατέρας» των Ολλανδών.

Η πρώτη σημαία της Ολλανδίας προήλθε από το οικόσημο της οικογένειάς του και ήταν ίδια με τη σημερινή με τη διαφορά ότι η κόκκινη ρίγα ήταν πορτοκαλί! Η τρίχρωμη αυτή σημαία παρέμεινε η επίσημη σημαία της χώρας μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η πορτοκαλί ρίγα αντικαταστάθηκε τελικά από τη κόκκινη.

Η παράδοση λέει ότι η αλλαγή αυτή από πορτοκαλί σε κόκκινο έγινε κατά λάθος. Το πορτοκαλί πλέον αποτελεί παραδοσιακά το εθνικό χρώμα της χώρας και όλες οι εθνικές ομάδες της Ολλανδίας σε όλα τα αθλήματα χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα.

ΙΤΑΛΙΑ

Η σημαία της Ιταλίας έχει χρώματα πράσινο, άσπρο, κόκκινο. Η Εθνική όμως ομάδα φοράει μπλε. Το ιστορικό είναι αυτό.

Το μπλε συμβολίζει το Azzurro Savoia (Μπλε της Σαβοΐας), το χρώμα που συνδέεται με την Βασιλική Δυναστεία που το 1861 ένωσε τα βασίλεια της Ιταλίας σε ένα ενιαίο κράτος.

Ανάμεσα στα Βασίλεια που ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Ιταλία το 1860 ήταν κι αυτό της Σαρδηνίας, της οποίας ο βασιλιάς Βίκτορ Εμανουέλε Α΄ ανακηρύχθηκε και βασιλιάς ολόκληρης της Ιταλίας διατηρώντας το γαλάζιο χρώμα στη δικιά του σημαία. Δεδομένου ότι ο βασιλιάς ήταν επίτιμος πρόεδρος σε κάθε αθλητική ομοσπονδία οι ομάδες ντύθηκαν στα μπλε για να τον τιμήσουν κι αυτή η παράδοση δεν άλλαξε όταν έπαψε να υπάρχει στο γειτονικό μας κράτος η βασιλεία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η σημαία της Γερμανίας αποτελείται από τα χρώματα μαύρο, κόκκινο και κίτρινο. Η εμφάνιση της Εθνικής Γερμανίας είναι άσπρη φανέλα και μαύρο σορτς.

Στην ασπρόμαυρη εμφάνιση της Εθνικής Γερμανίας κρύβεται η μεγάλη πρωσική παράδοση. Η Πρωσία ένα από τα βασίλεια που ενώθηκαν για αποτελέσουν τη Γερμανία το 1870.

Είχε ως παραδοσιακά χρώματα το μαύρο και το λευκό. Αυτά ήταν τα χρώματα του οίκου Χοεντσρόλεν, ο όποιος έδωσε στη χώρα όλους τους κάιζερ που είχε. Όσο για το πρώην πράσινο χρώμα στη δεύτερη εμφάνιση της Εθνικής Γερμανίας, αυτό πρέπει να αναζητηθεί στα εθνικά χρώματα της Σαξονίας, επίσης μεγάλου βασιλείου στα ανατολικά της χώρας.

Η Εθνική Γερμανία ως δεύτερη εμφάνιση έχει την κόκκινη που καθιερώθηκε από τον πρώην προπονητή της Γιούργκεν Κλίσμαν το 2006 στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Οι λόγοι ήταν για να δώσει θετική ενέργεια στους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας, να φέρει γούρι για να πάει καλά η Εθνική Γερμανίας κατά την διάρκεια του Μουντιάλ.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Τα χρώματα της σημαίας της Αυστρίας είναι 3 παράλληλες γραμμές. Συγκεκριμένα δύο κόκκινες και στην μέση η άσπρη.

Η βασική εμφάνιση που φοράει η Εθνική Αυστρίας έχει χρώματα κόκκινο και άσπρο.

Η Εθνική ομάδα της Αυστρίας φοράει επίσης συχνά ασπρόμαυρες φανέλες αλλά για διαφορετικό λόγο.

Αυτά ήταν τα χρώματα της επαρχίας της Άνω Αυστρίας, όταν υπήρχε η τεραστία και πολυεθνική αυτοκρατορία των Αψβούργων.

Κόκκινο ήταν το επίσημο χρώμα στη σημαία της πρωτεύουσας Βιέννης, όπου εκεί έχει τις ρίζες του το σημερινό αυστριακό λάβαρο και γι΄ αυτό το λόγο η εμφάνιση της Εθνικής Αυστρίας είναι κόκκινη.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η Σλοβενία έχει στη σημαία της τα πανσλάβικα χρώματα που είναι το κόκκινο, το λευκό και το μπλε.

Τα χρώματα της σημαίας της Σλοβενίας είναι τα χρώματα που διατήρησαν και η Σερβία με την Κροατία μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Αλλά στα εθνικά της χρώματα έχει επιλέξει για την εμφάνισή της το πράσινο που συμβολίζει την βλάστηση στην ορεινή αυτή χώρα

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία είναι και αυτή μία χώρα όπου το χρώμα της Εθνικής ομάδας δεν βρίσκεται στη σημαία της χώρας.

Η σημαία της Ιαπωνίας αποτελείται από άσπρο χρώμα και έναν κύκλο στην μέση χρώματος κόκκινο.

Εδώ όμως δεν έχουμε μια περίπτωση που βασίζεται στην παράδοση ή την ιστορία, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα απαγόρευσης!

Στην Ιαπωνία το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται μόνο για τη σημαία και τα ρούχα της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Για το λόγο αυτό οι εθνικές ομάδες αναγκάστηκαν να φορέσουν γαλάζιες φανέλες.

Το μπλε είναι αυτοκρατορικό χρώμα, αλλά χρησιμοποιείται μόνο όταν ο αυτοκράτορας ταξιδεύει στη θάλασσα σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Οι βασιλικοί οίκοι λοιπόν επιβάλουν χρώματα, αλλά και τα απαγορεύουν.

Υπάρχει και η άλλη εκδοχή πως προήρθε το μπλε χρώμα στις εμφανίσεις της Εθνικής Ιαπωνίας. Η εκδοχή υποστηρίζει ότι το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα του ιαπωνικού αρχιπελάγους

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία αποτελεί και αυτή μια ιδιαιτερότητα. Οι εθνικές της ομάδες της σε όλα τα αθλήματα ντύνονται με χρυσό (κίτρινο) και πράσινο. Είναι δύο χρώματα που δε θα βρει κανείς στη σημαία της Αυστραλίας.

Η εξήγηση εδώ είναι απλή. Αν και η σημαία της χώρας συμβολίζει τους δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία και γι΄ αυτό είναι μπλε, τα εθνικά χρώματα της Αυστραλίας είναι το χρυσό και το πράσινο.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η επιλογή των δύο αυτών χρωμάτων προέρχεται από το εθνικό λουλούδι της Αυστραλίας την «Χρυσή Βέργα», το οποίο είναι χρυσοπράσινο.

Τα εθνικά αυτά χρώματα των Αυστραλών συμβολίζουν επίσης την πυκνή βλάστηση και τον χρυσό που υπάρχει στη χώρα.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η Εθνική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας αγωνίζεται με μαύρες εμφανίσεις.

Η επιλογή αυτή του παραδοσιακού μαύρου και λευκού χρώματος στις εμφανίσεις των εθνικών της ομάδων έχει ρίζες στα χρώματα της επαρχίας Όκλαντ, αθλητικής πρωτεύουσας της χώρας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Τα χρώματα της σημαίας της Βενεζουέλας είναι το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο.

Όμως η εμφάνιση της Εθνικής Βενεζουέλας έχει άλλο χρώμα!

Η εξήγηση στην περίπτωση της Εθνικής Βενεζουέλας είναι ό,τι το χρώμα της φανέλας προκύπτει με την ανάμειξη των τριών χρωμάτων της σημαίας κίτρινο, μπλε και κόκκινο. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι... «Vinotinto» (Βινοτίντο) που είναι το βυσσινί χρώμα.

Στην εμφάνισή της γράφει «La Vinotinto somos todos», (οι Βινοτίντο είμαστε όλοι μας).

ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η Βόρεια Ιρλανδία για παράδειγμα έχει επιλέξει να παίζει με το πράσινο χρώμα, το εθνικό Ιρλανδικό χρώμα δηλαδή, παρότι η σημαία της έχει βασικά χρώματα το κόκκινο και το λευκό.

Η Κύπρος έχει μπλε χρώμα στην εμφάνιση της. Στη σημαία του νησιού τα χρώματα είναι λευκό, κίτρινο και πράσινο. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κύπρου επέλεξε το μπλε χρώμα για να τονίσει και να υπενθυμίσει με το τρόπο αυτό τους δεσμούς με την Ελλάς που ξέχασε ό,τι υπάρχει η Κύπρος που δεν είναι μακριά και είναι και εκεί Ελλάς.

Το Μπαγκλαντές στην ίδια λογική επέλεξε το πορτοκαλί σαν βασικό χρώμα της Εθνικής ομάδας για να δείξει τους συγγενικούς δεσμούς με την Ινδία και όχι προς το Πακιστάν με το οποίο ήταν ενωμένο κάποτε. Αν και μουσουλμανικό κράτος το Μπαγκλαντές απαρνήθηκε το πράσινο χρώμα, το ιερό για τους πιστούς του Αλλάχ.

Το Κουβέιτ έχει άλλα χρώματα, άσχετα με τη σημαία του από ένα καπρίτσιο του πάμπλουτου εμίρη που αρέσκεται στο γαλάζιο χρώμα.

Το Αφγανιστάν φοράει κόκκινες εμφανίσεις παρότι τα χρώματα της σημαίας είναι πράσινο και λευκό, επειδή η παλαιότερη σημαία του είχε κόκκινο και δεν υπήρχαν χρήματα για να αγοραστούν καινούργιες φανέλες!

Η Υεμένη φοράει πράσινο λόγο θρησκείας. Τα δύο υεμενικά κράτη, η Βόρεια και Νότια Υεμένη, ενώθηκαν το 1990 και το μόνο που συνδέει τα δύο διάφορα αραβικά φύλα που ζουν εκεί είναι η μουσουλμανική θρησκεία. Προτίμησαν το πράσινο χρώμα του Μωάμεθ.

Η Ναμίμπια, ένα αφρικανικό κράτος στα νότια της ηπείρου προτίμησε την ολόλευκη εμφάνιση επειδή κάθε μια από τις 30 διαφορετικές φυλές της χώρας έχει το δικό της χρώμα και η επιλογή οποιαδήποτε χρώματος θα δημιουργούσε παρεξηγήσεις και εντάσεις.

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Το κόκκινο το έχουν επιλέξει οι 57 ομάδες από 204 εθνικές ομάδες.

Δεύτερο πιο δημοφιλές είναι οι αποχρώσεις του μπλε με 41 εθνικές ομάδες.

37 εθνικές ομάδες φορούν εμφανίσεις με πράσινα χρώματα.

34 εθνικές ομάδες φορούν λευκές εμφανίσεις.

22 εθνικές ομάδες φορούν εμφανίσεις με κίτρινα χρώματα.

Πορτοκαλί εκτός από τους Ολλανδούς φοράνε άλλες 4 εθνικές ομάδες.

Η Αργεντινή, η Κροατία, η Παραγουάη, το Αζερμπαϊτζάν φορούν ριγέ φανέλες.

Στις παράξενες επιλογές ανήκει το μαβί χρώμα της Σρι Λάνκα, το χάλκινο της Ζάμπια, το κατάμαυρο του Ιράκ και το τουρκουάζ των νησιών Τούρκς-Κάικος της Καραϊβικής.


Αυτά όσο αφορά για την ιστορία των εμφανίσεων των εθνικών ομάδων, τους συγγενικούς δεσμούς που έχουν ορισμένες εθνικές ομάδες με άλλες εθνικές ομάδες λόγω της φιλίας που έχουν αυτά τα κράτη μεταξύ τους και ποια ήταν τα δημοφιλέστερα χρώματα των εθνικών ομάδων.

Πάνος από Αιγάλεω