ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΙΓΑΛΕΩ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ»


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΙΓΑΛΕΩ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ»


Το Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο που υπάρχει στην πόλη μας το Αιγάλεω και δίνει μια άλλη διάσταση στην στην πόλη μας. Το αφιέρωμα αυτό γίνεται για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για το γήπεδο που υπάρχει στην πόλη μας το Αιγάλεω επί της Λεωφόρου Θηβών.





ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ονομασία ποδοσφαιρικού γηπέδου: Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης»

Χωρητικότητα: 8.217

Κτίστηκε: 1968

Τελευταία ανακατασκευή: 2006

Έδρα: Αιγάλεω

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο περικλείεται από την Λεωφόρο Θηβών και από τις οδούς Κοραή, Μάκρης, Θεσσαλονίκης.

Το γήπεδο ανήκει στο Δήμο Αιγάλεω και είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Αιγάλεω ΑΟ.

Το Δημοτικό Γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Το γήπεδο φέρει το όνομα του Σταύρου Μαυροθαλασσίτη, του Δημάρχου που ήταν ο πρωτεργάτης της κατασκευής του.

Ο Σταύρος Μαυροθαλασσίτης (1898-1986) ήταν Έλληνας αντιστασιακός και πολιτικός. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΛΑΣ με το βαθμό του Ταγματάρχη Πεζικού.

Τον Απρίλιο του 1946 εξορίστηκε στην Ικαρία στο πλαίσιο εφαρμογής των εμφυλιο-πολεμικών μέτρων.

Το καλοκαίρι του 1947 μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη μαζί με τα τρία του παιδιά και εβδομήντα ακόμη δημοκρατικούς αξιωματικούς. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εκτοπίσθηκε στη Μακρόνησο, στο Γ΄ Κέντρο Παρουσίας Αξιωματικών. Μετά την απελευθέρωσή του ασχολήθηκε με τα κοινά.

Το Φεβρουάριο του 1956 και υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος του Αιγάλεω, θέση στην οποία παρέμεινε επί σειρά ετών. Κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες αγωνίσθηκε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να αναμορφώσει την πόλη.

Απλός, προσηνής, ανιδιοτελής, δε δίστασε ποτέ να λάβει ανά χείρας τη δημοτική σκαπάνη, προκειμένου να αποτελεί το καλό παράδειγμα συνέπειας και ήθους και για το λόγο αυτό έχαιρε καθολικής εκτίμησης.

Παύτηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Το 1975 επανεκλέχθηκε τιμητικά στο δημαρχιακό θώκο για να ολοκληρώσει το πολυετές έργο του.

Απεβίωσε το 1986 και δυο μόλις χρόνια μετά το θάνατό του το 1988 δόθηκε το όνομά του στο τωρινό Δημοτικό Γήπεδο της πόλης του Αιγάλεω ως ένδειξη αναγνώρισης της συνολικής του προσφοράς.

Μια εξαιρετική προσωπογραφία του σε έργο του ζωγράφου Χ. Λαλέ που τοποθετήθηκε το 2004, κοσμεί την είσοδο του πνευματικού κέντρου «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω.



Το ποδοσφαιρικό γήπεδο θεμελιώθηκε το 1963 και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1968, πριν τον νικηφόρο αγώνα πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας εναντίον του ΠΑΟΚ με σκορ 1-0, για την πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου της περιόδου. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο φέρει το όνομά του Αριστερού Δημάρχου Σταύρου Μαυροθαλασσίτη που αγωνίστηκε τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 να το αναμορφώσει.

Το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων για ποδοσφαιρική συνάντηση στο γήπεδο αυτό είναι 18.100 εισιτήρια, τα οποία καταγράφηκαν στην αναμέτρηση Ορφέα Αιγάλεω-Καλαμάτας για την περίοδο 1971-72 στην Β' Εθνική κατηγορία. Επίσης σημειώθηκε και άλλο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στον αγώνα Αιγάλεω-Ολυμπιακός στις 4/3/1973 με 17.917 θεατές.

Η χωρητικότητά του γηπέδου ήταν 18.000 με θέσεις όρθιων στο μισό γήπεδο μέχρι το 1999, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας εξέδρας της οδού Μάκρης στις Θύρες 1-4. Την ίδια χρονιά όμως έγινε ο σεισμός που προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στην κύρια εξέδρα της Λεωφόρου Θηβών.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Αιγάλεω ΑΟ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει διαδοχικά το Στάδιο του Περιστερίου και το Γήπεδο του Κορυδαλλού. Το 2002 το Αιγάλεω επέστρεψε και πάλι στη φυσική του έδρα, που επισκευάστηκε, έστω και μερικώς συγκεκριμένα με μειωμένη χωρητικότητα 3.530 θέσεων. Λειτουργούσαν μόνο η νέα εξέδρα της οδού Μάκρης, καθώς και η μικρή της οδού Θεσσαλονίκης, πίσω από τη μία εστία.

Εκτός των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες κλπ.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ

Το 2005 ξεκίνησαν με χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ τα έργα για την ανακατασκευή των τριών από τις τέσσερις κερκίδες, καθώς και τη στέγαση της κερκίδας της οδού Μάκρης. Αυτή της οδού Θεσσαλονίκης γκρεμίστηκε και φτιάχτηκε νέα στη θέση της. Επίσης κατασκευάστηκε ανάλογη κερκίδα και στην απέναντι πλευρά, στον χώρο της παλιάς Θύρας 12 όρθιων.

Το μεγαλύτερο όμως έργο είναι η επισκευή της «πληγωμένης» μεγάλης εξέδρας της Λεωφόρου Θηβών, η οποία παραδόθηκε και πάλι σε χρήση το 2006. Οι εργασίες στους εσωτερικούς χώρους της συνεχίστηκαν και τη σεζόν 2006-07.

Τοποθετήθηκαν και τα δύο στέγαστρα στις δύο βασικές εξέδρες του Δημοτικού Γηπέδου Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης».

Τα έργα ανακατασκευής του Δημοτικού Γηπέδου Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» έγιναν όταν ήταν Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Όμως να μην ξεχνάμε τους προηγούμενους και τους επόμενους Δημάρχους φρόντιζαν και φροντίζουν να γίνονται βελτιωτικά έργα στο Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στο Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» χρειάζεται να γίνουν:

-Βελτιωτικά έργα και να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που βρίσκονται κάτω από τις εξέδρες του ποδοσφαιρικού γηπέδου για να γίνει πραγματικό στολίδι στην πόλη μας.


-Ας φροντίσει ο Δήμος Αιγάλεω να μπουν το σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Αιγάλεω ΑΟ συν με το σήμα της Ελλάδος όπως υπάρχει στην φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αιγάλεω στις φωτογραφίες στους αγώνες Καβάλα-Αιγάλεω 0-0 (Σαββάτο 5/10/2019) και Ασπρόπυργος-Αιγάλεω 1-1 (Κυριακή 20/10/2019 αγώνας για την Football League), στις φωτογραφίες της ποδοσφαιρκής ομάδος Αιγάλεω ΑΟ της περιόδου 2019-2020 που αγωνιζόταν στην Football League στην μεγάλη πινακίδα του Δημοτικού Γηπέδου Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» που βρίσκεται στην Λεωφόρο Θηβών όπως μπήκε στην φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας Αιγάλεω ΑΟ και όπως είναι στην φωτογραφία πιο κάτω.





Εγώ ο Πάνος από Αιγάλεω με μια ακόμα δική μου νεότερη ηλεκτρονική επεξεργασία που συνδυάζει το τρίπτυχο Μια Πόλη...Μια Ομάδα...Μια Ιστορία πρέπει να μπουν στην τεράστια πινακίδα του ποδοσφαιρικού γηπέδου Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» το σήμα του Δήμου Αιγάλεω, της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ 1931 μαζί με το Σήμα της Ελλάδος που είναι γνωστό στο διαδίκτυο ως Σήμα-Εθνόσημο με την ονομασία Ελληνική Σημαία Εθνόσημο Ελλάς που είναι ένα σημαντικό ελληνικό στοιχείο της Ιστορίας της Πόλης του Αιγάλεω που πρέπει να μπει αμέσως και σύντομα και να υπάρχει στην τεράστια πινακίδα του Δημοτικού Γηπέδου Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» επί της Λεωφόρου Θηβών.



Ξαφνικά Νοέμβριο 2021 είδα στο Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» επί της Λεωφόρου Θηβών από τον Δήμο Αιγάλεω να τοποθετεί μια πινακίδα επιγραφής στην μεγάλη ταμπέλα του Δημοτικού Γηπέδου Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» που έχει το σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αιγάλεω ΑΟ που επαλαμβάνεται σε όλη την πινακίδα με μικρότερα σήματα συν και τα 90 χρόνια ιστορίας 1931-2021, το λογότυπο του Δήμου Αιγάλεω με τον Κλεισθένη, και μια σούπερ υπενθύμιση που λέει «Μια Πόλη...Μια Ομάδα...Μια Ιστορία». Όλα αυτά ωραία που έκανε ο Δήμος Αιγάλεω. 

Όμως φρόντισαν από τον Δήμο Αιγάλεω να μην βάλουν σκόπιμα το Σήμα-Εθνόσημο με την Ελληνική Σημαία που είναι γνωστό και ως Ελληνική Σημαία Εθνόσημο Ελλάς που είναι ένα σημαντικό ελληνικό στοιχείο για την Πόλη του Αιγάλεω.



Εγώ απλά περιμένω προσεχώς στο εγγύς μέλλον από τον Δήμο Αιγάλεω να μπει εκεί στην τεράστια πινακίδα επιγραφής με το τρίπτυχο Μια Πόλη...Μια Ομάδα... Ιστορία που περιλαμβάνει:

-Το σήμα του Δήμου Αιγάλεω.

-Το σήμα της ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ 1931.

-Το Σήμα-Εθνόσημο με την Ελληνική Σημαία που είναι γνωστό και ως Ελληνική Σημαία Εθνόσημο Ελλάς γιατί είναι ένα σημαντικό ελληνικό στοιχείο στην Ιστορία της πόλης του Αιγάλεω γιατί εδώ σχεδιάστηκε εδώ στο Αιγάλεω και στην συνέχεια πήγε από αλλού έτσι στα ξαφνικά και δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2013 στην έγκυρη ιστοσελίδα indobserver.gr του Ηγέτη Μάκη Βραχιολίδη όπου  ανήκει. Αυτό το Σήμα-Εθνόσημο με την Ελληνική Σημαία είναι το πετυχημένο σήμα που υπάρχει εντός-εκτός διαδικτύου. Τελεία και παύλα!!!!!


Δείτε περισσότερα πάνω δεξιά στην μπάρα ΓΝΗΣΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΗΜΑ-ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΕΛΛΑΣ και θα καταλάβετε πολλά και έγινε ακόμα πιο γνωστή η ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ 1931.

Επίσης με το Σήμα-Εθνόσημο με την Ελληνική Σημαία που είναι γνωστό ως Ελληνική Σημαία Εθνόσημο Ελλάς κάποιες εθνικές ομάδες της Ελλάδος σε διάφορα αθλήματα έφεραν επιτυχίες με μετάλλια, διακρίσεις. Υπάρχουν και άλλες επιτυχίες... Οι επιτυχίες συνεχίζονται... Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Πάνος από Αιγάλεω