ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 2005


ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 2005


Θα κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για το Έπος του 2005. 

Μια μεγάλη επιτυχία που θύμισε την μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών του 1987 στην Αθήνα.

Διεξάχθηκε από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2005. Ήταν η τρίτη φορά που το Βελιγράδι διοργάνωσε ένα τουρνουά Ευρωμπάσκετ. Οι προηγούμενες ήταν το 1961 και το 1975.

Η μασκότ αυτής της διοργάνωσης ήταν η αλεπού με το όνομα «Foxy».

Η Εθνική Ελλάδος έχει ξανά για προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανέλαβε την Εθνική το 2004 στην θέση του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο σκοπός του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν να διακριθεί και ανέβει ψηλά ξανά η Εθνική Ελλάδος.

Μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν μαζί του ο Λευτέρης Κακιούσης και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ως βοηθοί προπονητή.

Η επιλογή παικτών που έκανε με πολύ σκέψη και προσοχή είναι:

  4. Θεόδωρος Παπαλουκάς
  5. Βασίλης Σπανούλης
  6. Νίκος Ζήσης
  7. Γιάννης Μπουρούσης
  8. Παναγιώτης Βασιλόπουλος
  9. Αντώνης Φώτσης
10. Νίκος Χατζηβρέττας
11. Δήμοσθένης Ντικούδης
12. Κώστας Τσαρτσαρής
13. Δημήτρης Διαμαντίδης
14. Λάζαρος Παπαδόπουλος
15. Μιχάλης Κακιούζης

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ 64-50. Ασταμάτητη η Εθνική Ελλάδος.

Η Εθνική Ελλάδος στην πρεμιέρα μπήκε με το δεξί. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη έπαιξαν συγκεντρωμένα με καθαρό μυαλό και πάθος. Κατάφεραν να επιβληθούν στους Γάλλους. Το πρώτο ημίχρονο λήγει 32-14. Η ελληνική ομάδα δέχτηκε μόνο 7 πόντους σε κάθε δεκάλεπτο.

Οι Γάλλοι είχαν στις τάξεις τους 3 παίκτες που παίζουν στο NBA τους Τόνι Πάρκερ, Μπορίς Ντιό και Μίκαελ Πιετρίς αλλά οι Έλληνες παίκτες δεν καταλαβαίνουν από τέτοια πράγματα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική ομάδα έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

Οι Γάλλοι ήταν άστοχοι και η αιτία ήταν η καλή άμυνα που έπαιξε η Εθνική ομάδα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξουδετέρωσε τον Τόνι Πάρκερ, βάζοντας διαδοχικά να τον μαρκάρουν οι Νίκος Χατζηβρέττας, Νίκος Ζήσης και Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο Τόνι Πάρκερ δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα και περιορίστηκε στους 10 πόντους (5/9 διπ) και να παρακολουθεί το παιχνίδι από τον πάγκο.

Η ατσάλινη άμυνα σε συνδυασμό με το αργό παιχνίδι χάρισαν την νίκη στην ελληνική ομάδα. Οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλά πράγματα σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

Κορυφαίος του αγώνα ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 13 πόντους, 9 ριμπάουντ, 6 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 21-7, 11-7, 21-20, 11-16

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Μούχβιτς (Κροατία), Μπάνικα (Ρουμανία)

ΕΛΛΑΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 2, Σπανούλης 5, Ζήσης 7, Μπουρούσης, Φώτσης 2, Χατζηβρέττας 9, Ντικούδης 6, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13, Παπαδόπουλος 9, Κακιούζης 7

ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Ζελαμπάλ 7, Ριγκοντό 7, Ζιλιάν 6, Μ. Πιετρίς 5, Πάρκερ 10, Ντιαρά, Φ. Πιετρίς 5, Σμιτ, Ντιό 6, Βάις 4, Τζιφά

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΛΛΑΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ 56-68. Απότομη και ανώμαλη προσγείωση!

Η Εθνική ομάδα δεν θύμισε σε τίποτα στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Γαλλία.

Στο πλευρό της Σλοβενίας ήταν 4.000 φίλαθλοι της και είχε μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στην Εθνική ομάδα.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Άλες Πίπαν είχε διαβάσει και μελετήσει το παιχνίδι της Εθνικής ομάδας. Κατάφερε να αποδιοργανώσει την ελληνική ομάδα.

Απέσυρε τον Γιάκα Λάκοβιτς στον πάγκο και τοποθέτησε τον Σάνι Μπετσίροβιτς σε ρόλο πλέι μέικερ και τον Μάρκο Μίλιτς σε θέση 2. Ο προπονητής της Σλοβενίας κατάφερε με τις κινήσεις αυτές να αποσυντονίσει την άμυνα και την καλή κυκλοφορία της μπάλας της Εθνικής ομάδας.

Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη για την Εθνική ομάδα. Οι Σλοβένοι κυριάρχησαν κάτω από τα καλάθια μαζεύοντας 39 ριμπάουντ έναντι 28 της Εθνικής ομάδας. Δεν επέτρεψαν να κάνουν σουτ οι παίκτες της Εθνικής ομάδας και φορτώθηκαν από νωρίς με φάουλ.

Διασωθέντας από το ναυάγιο της Εθνικής ομάδας ήταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος με 15 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 13-17,12-17, 17-14

Διαιτητές: Ντοβινταβίτσιους (Λιθουανία), Μπάνικα (Ρουμανία), Ρίζικ (Ουκρανία)

ΕΛΛΑΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Σπανούλης 6, Ζήσης 9, Φώτσης 3, Χατζηβρέττας 5, Ντικούδης 3, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 7, Παπαδόπουλος 15, Κακιούζης 8

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Άλες Πίπαν): Γούρακ 5, Λάκοβιτς 7, Μπετσίροβιτς 18, Νεστέροβιτς 6, Νάχμπαρ 14, Λόρμπεκ 3, Μίλιτς 11, Μπρέζετς 4

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΛΛΑΣ - ΒΟΣΝΙΑ & ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ 67-50. Αγχωτική νίκη.

Ο βασικός αντίπαλος για την Εθνική Ελλάδος δεν ήταν η Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Ο αντίπαλος ήταν το άγχος.

Επίσης οι παίκτες της Εθνική Ελλάδος έπρεπε να ξεπεράσουν και την οδυνηρή ήττα από την Σλοβενία.

Οι Έλληνες παίκτες κατόρθωσαν να παίξουν συγκεντρωμένα με καθαρό μυαλό, απαλλαγμένοι από κάθε ψυχολογική πίεση, έπαιξαν καλό και θεαματικό μπάσκετ.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης φρόντισε με μια έξυπνη κίνηση να περιορίσει το δίδυμο Νταμίρ Μρσιτς και Χένρι Ντόμερκαντ.

Ο Αντώνης Φώτσης και ο Κώστας Τσαρτσαρής ήταν σε μεγάλη μέρα. Έκαναν ό,τι ήθελαν έξω από τα 6.25 και σημείωσαν 5 στα 8 τρίποντα.

Το ομαδικό πνεύμα φάνηκε από τις 20 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδος από τις οποίες οι 10 ασίστ προέρχονταν από τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η πολύτιμη νίκη χάρισε την δεύτερη θέση στον 3ο Όμιλο. Η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Τα δεκάλεπτα: 15-16,18-13, 10-12, 24-9

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Μούχβιτς (Κροατία), Ρίζικ (Ουκρανία)

ΕΛΛΑΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9, Σπανούλης, Ζήσης 5, Μπουρούσης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης 15, Χατζηβρέττας 5, Ντικούδης, Τσαρτσαρής 12, Διαμαντίδης 5, Παπαδόπουλος 10, Κακιούζης 4

ΒΟΣΝΙΑ & ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (Μενσούρ Μπαϊράμοβιτς): Πριντς, Οβτσινα 4, Τελέτοβιτς 7, Λέριτς 1, Ντόμερκαντ 9, Κοβάτσεβιτς 3, Τουλίκοβιτς, Μρσιτς 3, Χούκιτς 13, Ραντόγεβιτς, Μπαϊράμοβιτς 10

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΛΛΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 67-61. Πρόκριση στην 8άδα του Ευρωμπάσκετ.

Ο Νίκος Ζήσης «υπέγραψε» τη νίκη μαζί με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο.

Με ψηλό σχήμα Παπαδόπουλο, Φώτση και Κακιούζη ξεκίνησε η Εθνική Ελλάδος απέναντι στο Ισραήλ που προσπάθησε αρχικά να την σταματήσει με άμυνα μαν του μαν.

Η νευρικότητα ήταν προφανής για τους δύο αντιπάλους στα πρώτα λεπτά, όταν καμία ομάδα δεν είχε επιτυχία στην τελική προσπάθεια.

Τα δύο φάουλ στα οποία υπέπεσε ο Νίκος Χατζηβρέττας πριν ολοκληρωθεί το πρώτο δίλεπτο, υποχρέωσαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη να βάλει στη θέση του τον Νίκο Ζήση, κίνηση που αποδείχτηκε ματ για την Εθνική Ελλάδος.

Οι Ισραηλινοί πάντως κατάφεραν να μετατρέψουν μία διαφορά 16 πόντων, 32-16 στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου σε 56-59 με τρίποντο του Γιοτάμ Χαλπερίν, 1'18'' πριν τη λήξη.

Πέντε πόντοι του αρχηγού Μιχάλη Κακιούζη έστειλαν την Εθνική Ελλάδος στις 8 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Με μία εύστοχη βολή μετά από αντιαθλητικό φάουλ, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος σφράγισε την πρόκριση της Εθνικής μας. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ θα αντιμετωπίσει την Ρωσία στο επόμενο αγώνα της.

Τα δεκάλεπτα: 14-6, 25-14, 49-41, 67-61

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Μούχβιτς (Κροατία), Ντοβινταβίτσιους (Λιθουανία)  

ΕΛΛΑΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 1, Σπανούλης 2, Ζήσης 23(2), Φώτσης 6, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 19, Παπαδόπουλος 19, Κακιούζης 12(1)

ΙΣΡΑΗΛ (Σβι Σερφ): Χάτζατζ 2, Νισίμ 3(1), Σασόν 8(2), Ουότσον, Μάρκοβιτς 9, Σέλεφ, Μπούρστεϊν 6(2), Ταπίρο 8(1), Μιζράχι 8(2), Κοζικάρο, Γκριν 11, Χαλπερίν 6(2)

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΛΛΑΣ - ΡΩΣΙΑ 66-61. Πρόκριση σε τελική φάση.

Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ κατόρθωσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρωσίας ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Πραγματοποίησε μια μεγαλειώδη εμφάνιση.

Η επιτυχία της Εθνικής μπάσκετ οφείλεται στην καταπληκτική άμυνα που έπαιξε και τον ρυθμό που κατάφερε να επιβάλλει.

Το ξεκίνημα στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν άσχημο. Έχανε με 2-13. Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική ομάδα έχανε με 26-33.

Δύο πόντους σημείωσε η Εθνική μας σε περίπου εννέα λεπτά αγώνα, αφού οι διεθνείς μας έτρεμαν να μπουν μέσα στη ρακέτα κι έκαναν σουτ της απελπισίας από την περιφέρεια (0/6 τρίποντα, 3/11 δίποντα) με τραγικά ποσοστά ευστοχίας.

Από το 2-0 που διαμόρφωσε ο Κακιούζης, η Εθνική μας ξανάβαλε την μπάλα στο δυχτάκι, μόλις 53'' πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου με τζαμπ σουτ του Νίκου Ζήση. Σε αυτό το διάστημα η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει σερί 13-0.

Το +10 διατηρήθηκε στα πρώτα λεπτά της του δεύτερου δεκαλέπτου για τη Ρωσία, 8-18 με το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Κριάπα. Ο Ζήσης φορτώθηκε και με τρίτο φάουλ και όλα έδειχναν δύσκολα για την Εθνική ομάδα μπάσκετ.

Ο Φώτσης πέτυχε τέσσερις πόντους και στη συνέχεια τη θέση του στο παρκέ πήρε ο Παπαδόπουλος.

Ο Κιριλένκο συνέχιζε να είναι το βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας και μέχρι το ημίχρονο είχε σημειώσει 13 πόντους.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική ομάδα αντέδρασε. Οι παίκτες βρήκαν τα ψυχολογικά αποθέματα και να οδηγήσουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Η εικόνα της Εθνικής μας όμως άλλαξε άρδην προς το καλύτερο με κλειδί το πάσινγκ γκέιμ, την καλή κυκλοφορία της μπάλας δηλαδή με πολλές και γρήγορες πάσες που μπέρδεψαν τους Ρώσους.

Με οδηγούς τον Θοδωρή Παπαλουκά (23 π, 6/7δ, 2/3τρ, 4ριμπ) ο οποίος έπαιξε καταπληκτικά και τον Δήμο Ντικούδη (11π) που αντικατέστησε επάξια τον Λάζαρο Παπαδόπουλο που ήταν εγκλωβισμένος από την εξοντωτική άμυνα των Ρώσων, οδήγησαν την Εθνική μπάσκετ σε θρίαμβο.

1'52'' πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου που ο κορυφαίος της Ελλάδας σε αυτό το διάστημα Θοδωρής Παπαλουκάς έγραψε το 42-40 έξω από τα 6.25. Κι οι Έλληνες στη «Μπεογκράτσκα Αρένα» σηκώθηκαν από τη θέση τους. Στο τρίτο δεκάλεπτο σημείωσε επτά πόντους.

Επίσης βοήθησαν και είχαν μεγάλη συμμετοχή στον θρίαμβο ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας (9π) και τα 11 ριμπάουντ του αρχηγού Μιχάλη Κακιούζη όταν έγραψε το 60-53 και έκαναν το όνειρο των Ελλήνων φιλάθλων πραγματικότητα.

Οι Ρώσοι μείωσαν σε στα 51'' με τρίποντο του άγνωστου Φρίντζον σε 51-68. Με τέσσερις στις τέσσερις βολές ο Θοδωρής Παπαλουκάς βροντοφώναξε «όχι» ακόμη και όταν ο Κιριλένκο, απίστευτα θυμωμένος, μείωσε σε 61-66 από τα 6.25 στα 5''.

Οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλά πράγματα. Ο Τζέι Αρ Χόλντεν (0/8 τρίποντα) ήταν ανύπαρκτος. Ο Κιριλένκο ήταν απελπιστικά μόνος και δεν είχε καμία βοήθεια (20π, 16ριμπ). Ο Σεργκέι Μόνια ήταν χαμένος. Οι ψηλοί είχαν φορτωθεί με φάουλ και οι υπόλοιποι παίκτες έκαναν άκαρπες προσπάθειες χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα. Το παιχνίδι έγειρε υπέρ της Εθνικής μπάσκετ και ήρθε η μεγαλειώδης νίκη.

Πρόκριση στην 4άδα του Ευρωμπάσκετ. Ο επόμενος αντίπαλος είναι η Γαλλία.

Τα δεκάλεπτα: 6-13, 26-33, 44-40, 66-61

Διαιτητές: Σάντσα (Ισπανία), Σουτούλοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο), Μπάνικα (Ρουμανία)

ΕΛΛΑΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 23(2), Σπανούλης 3, Ζήσης 6, Μπουρούσης, Φώτσης 4, Χατζηβρέττας 9(1), Ντικούδης 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 6

ΡΩΣΙΑ (Σεργκέι Μπάμπκοφ): Χόλντεν 15, Φρίντζον 3(1), Μοργκούνοφ 5, Σαμοϊλένκο 4, Κριάπα 8(2), Πασούτιν, Μόνια 2, Κιριλένκο 10(1), Ζαβρασένκο 4

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ 67-66. Ένα παιχνίδι διαφορετικό από τα άλλα! Ήταν ένας μεγάλος τελικός!

Απίστευτη πρόκριση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ πήρε η Εθνική ομάδα. Με τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κέρδισαν 67-66 τους Γάλλους και για τρίτη φορά στην ιστορία χάρισαν στην Ελλάδα την διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου.

Ήταν ένα από το πιο δύσκολο και αμφίρροπο παιχνίδι. Δεν είχε καμία σχέση με το παιχνίδι της πρεμιέρας που η Εθνική Ελλάδος κέρδισε με ευκολία την Γαλλία.

Ήταν ένα παιχνίδι που δεν προσφερόταν για καρδιακούς. Ήταν ένα χαμένο παιχνίδι για την ελληνική ομάδα. Οι Γάλλοι ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν για ενδεχόμενη νίκη, την ρεβάνς από την βαριά ήττα στην πρεμιέρα και πρόκριση στον τελικό. Όμως η ελληνική ομάδα δεν είπε την τελευταία λέξη της.

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ήταν ο στυλοβάτης της Ελλάδας στο πρώτο δεκάλεπτο. Με 7 δικούς του πόντους κράτησε την Εθνική ομάδα μπάσκετ που προηγήθηκε με 7-2, αλλά δέχτηκε 10-2 από τους Ντιό και Φλοράν Πιετρούς, 12-9 για τη Γαλλία.

Το τρίποντο του Μιχάλη Κακιούζη έβαλε φωτιά στη «Μπεογκράτσκα Αρένα» και έκανε το σκορ 16-12, αλλά ο Τόνι Πάρκερ με τους δύο πρώτους πόντους του διαμόρφωσε το σκορ της πρώτης περιόδου 16-14 για την Εθνική μας.

Μάχη σώμα με σώμα έγινε στο δεύτερο δεκάλεπτο και το προβάδισμα άλλαξε χέρια πολλές φορές. Το πρόβλημα των Ελλήνων παικτών ήταν ξεκάθαρα η αντίπαλη φροντ λάιν, αλλά και η άμυνά της που στο δεύτερο δεκάλεπτο άνοιγε τον δρόμο στον Τόνι Πάρκερ.

Εφιάλτης ήταν το τρίτο δεκάλεπτο, όπως αποδεικνύει το 36-36 στο 27' λεπτό. Οι άμυνες σφιχτές, τα χέρια των παικτών να τρέμουν.

Ο Ντικούδης έκανε το 38-36 αλλά ο Μικαέλ Πιετρούς ευστόχησε από τα 6.25 και έκανε το σκορ 38-39. Με έμμεσο τρίποντο ο Διαμαντίδης έδωσε και πάλι την πρωτοπορία στην Εθνική με 41-39.

Και πάλι οι Γάλλοι αναστήθηκαν με τρίποντο του Ντιό. Ο Ντικούδης απάντησε και το σκορ γίνεται 43-42. Κι όμως οι Γάλλοι είχαν έτοιμο κι άλλο τρίποντο με την υπογραφή του Ζελαμπάλ και το σκορ αλλάζει σε 43-45.

Στο 30' και μετά από μία εύστοχη βολή του Δημήτρη Διαμαντίδη το σκορ ήταν 44-45 με τους Γάλλους μπροστά.

Ήταν 1'12'' πριν το τέλος, όταν ο Τόνι Πάρκερ ευστοχούσε σε σουτ τριών πόντων κι ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραφε 51-58 υπέρ των Γάλλων.

Ούτε ο πιο αισιόδοξος Έλληνας δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως αυτοί οι επτά πόντοι θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους διεθνείς μας σε 1 λεπτό!

Ο Παπαλουκάς με λέι απ έγραψε το 53-58. Ο Φώτσης έκλεψε στην επαναφορά από τους Γάλλους, αλλά έδωσε λάθος πάσα στον Διαμαντίδη και η μπάλα ξαναπήγε στη Γαλλία.

Με δύο εύστοχες βολές ο Φλοράν Πιετρούς έκανε το 53-60. Νέο λέι απ από τον Παπαλουκά και η Εθνική μείωσε σε 55-60.

Ο Ντιό καρφώνει και το σκορ γίνεται 55-62 και στην επόμενη φάση ο Ζήσης κερδίζει φάουλ σε προσπάθεια για σουτ τριών πόντων. Βάζει και τις τρεις βολές, 58-62 στα 40''.

Ο Πάρκερ αστοχεί σε δύο βολές στο 36''. Ο Παπαλουκάς κάνει βήματα.

Από λάθος του Πάρκερ η μπάλα καταλήγει άουτ. Με κάρφωμα ο Παπαδόπουλος μειώνει στους δύο πόντους, 60-62.

Ο Πάρκερ ευστοχεί σε δύο βολές, 60-64 στα 26''. Ο Παπαλουκάς με λέι απ κάνει το 62-64 στα 18''.

Μία στις δύο βολές βάζει ο Ριγκοντό, 62-65 για τη Γαλλία. Ο Παπαλουκάς ευστοχεί σε δύο βολές και μειώνει 64-65 στα 13''. 

Πάλι ο Ριγκοντό βάζει τη μία βολή και οι Γάλλοι προηγούνται 66-64, 11'' πριν το τέλος. Απέμεινε μια επίθεση για την ελληνική ομάδα.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στα 3'' έγινε ο ήρωας της Εθνικής μας. Ο Νίκος Ζήσης προσπάθησε να «τρυπώσει» στην ρακέτα των Γάλλων και όταν είδε τους Γάλλους να κλείνουν το δρόμο προς το καλάθι, έδωσε την μπάλα στον Δημήτρη Διαμαντίδη που περίμενε λίγο έξω από την γραμμή του τρίποντου. Χωρίς να το σκεφτεί, σηκώθηκε, σούταρε το τρίποντο, η μπάλα μπαίνει στο καλάθι και δίνει την χαριστική βολή στους Γάλλους. 67-66 και η Εθνική Ελλάδος είναι στον τελικό. Δεν περιγράφεται τι ακολούθησε!

Επίσης στην ιστορία έμεινε όταν στην περιγραφή του ο Βασίλης Σκουντής φώναξε «Βάλτο αγόρι μου!» όταν είδη είχε σουτάρει το τρίποντο ο Δημήτρης Διαμαντίδης και έδωσε την νίκη στην Εθνική Ελλάδος και η Γαλλία δεν κατάλαβε πως από τον παράδεισο πήγε στην κόλαση!

Ήρωες για την ελληνική ομάδα ήταν: Ο Δήμος Ντικούδης με 14 πόντους που ήταν η ελληνική αντίσταση απέναντι στην πανίσχυρη γαλλική φροντ λάιν, έστω κι αν έχασε κρίσιμες βολές στο τέλος. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος με 15 πόντους. Ο Νίκος Ζήσης με 11 πόντους. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 10 πόντους.

Και οι δώδεκα ήταν υπέροχοι και οι δώδεκα αγκαλιάστηκαν στο παρκέ και χοροπηδούσαν πάνω κάτω σαν μικρά παιδιά.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδωσε ρεσιτάλ προπονητικής στα τελευταία λεπτά και οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στον τελικό.

Οι Έλληνες σε όλη την Ελλάδα ξεσηκώθηκαν, βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες. Όλοι οι Έλληνες σε ολόκληρη την Ελλάδα πανηγύρισαν σηκώνοντας ψηλά ελληνικές σημαίες για το μεγάλο θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος που πήγε στον τελικό και θα αντιμετωπίσει την Γερμανία.

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 29-30, 44-45, 67-66

Διαιτητές: Γιόβτσιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο), Ρίζικ (Ουκρανία), Μούχβιτς (Κροατία)

ΕΛΛΑΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 10, Σπανούλης, Ζήσης 11, Φώτσης 4, Χατζηβρέττας 3(1), Ντικούδης 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 7(1), Παπαδόπουλος 15, Κακιούζης 3

ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Ζελαμπάλ 7(1), Ριγκοντό 6, Ζιλιάν 2, Πιετρούς Μ. 6(2), Πάρκερ 20 (2), Πιετρούς Φ. 8, Σμιτ 2, Ντιό 14(2), Βάις 1

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

ΕΛΛΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 78-62. Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές!

Το ξέραμε όλοι μας πριν καν ξεκινήσει ο τελικός ό,τι η Εθνική Ελλάδος θα είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο μεγάλος τελικός για την ελληνική ομάδα ήταν το χθεσινό παιχνίδι με την Γαλλία γιατί κρίθηκαν τα πάντα.

Ο προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδος είχαν στο νου τους το Έπος του 1987 όταν η Εθνική Ελλάδος με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά να κατακτούσαν το τρόπαιο και να γίνονται Πρωταθλητές Ευρώπης πριν 18 χρόνια και όλοι οι Έλληνες βγήκαν να πανηγυρίσουν σε όλη την Ελλάδα. Ήθελαν ξανά να πραγματοποιηθεί άλλο ένα Έπος, άλλος ένας θρίαμβος και να ξεσηκώσουν ξανά τους Έλληνες ντυμένους στα μπλε και σηκώνοντας τις ελληνικές σημαίες ψηλά και να πανηγυρίσουν σε όλη την Ελλάδα.

Η Εθνική Ελλάδος μέσα στο παιχνίδι έκανε ό,τι ήθελε. Ήταν η καλύτερη ομάδα.

Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει απειλητική και ούτε ο Ντιρκ Νοβίτσκι να νικήσει μόνος του ολόκληρη Εθνική Ελλάδος.

Το παιχνίδι ξεκινά. Είχαν περάσει περισσότερα από τρία λεπτά παιχνιδιού. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έδειχνε τρακαρισμένος μπροστά στον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Έξω από τα 6.25 ήρθαν οι πρώτοι πόντοι της Εθνικής στον τελικό, δια χειρός Χατζηβρέττα. Η Μπεογκράτσκα Αρένα πήρε φωτιά. Ο Νοβίτσκι έδωσε το προβάδισμα 4-3, αλλά ο Ζήσης ισοφάρισε 4-4. Κι εκεί οι παίκτες της Εθνικής θυμήθηκαν ποιοι είναι. Άρχισαν να πατάνε γερά παρακινούμενοι απʼ τις ιαχές του πλήθους.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής με δύο διαδοχικές ενέργειες φώναξε στον Ντιρκ Νοβίτσκι πως δεν τον φοβάται. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης τράβηξε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο έξω στον πάγκο. Ο Νίκος Ζήσης έγραψε το 12-6. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης «έδωσε εντολή» στους Παπαλουκά, Σπανούλη και Ντικούδη. Έβγαλε έξω Τσαρτσαρή και Χατζηβρέττα για να μπερδέψει τον Ντιρκ Μπάουερμαν.

Νοβίτσκι, Ντεμιρέλ και Σούλτσε κρατούσαν τη Γερμανία, που στην άμυνα είχε επιλέξει ζώνη για να υποχρεώνει την Εθνική μας να σουτάρει απʼ την περιφέρεια. Ο Δήμος Ντικούδης έκανε το 16-9, αλλά ο Σούλτσε απάντησε από τα 6.25, μειώνοντας σε 16-12. Ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης με την εκπνοή ευστόχησε σε τρίποντο και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 19-12 υπέρ της Ελλάδας. Μαγικά ήταν τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου.

Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη είδαν τους Γκάρετ και Γκριν να μειώνουν στους τρεις πόντους, 19-16, αλλά ο Μιχάλης Κακιούζης έκανε ό,τι και στην εκπνοή του δεκαλέπτου ευστόχησε σε τρίποντο. Κι οι επόμενοι δύο πόντοι ήταν δικοί του για να πάρει τη σκυτάλη ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο Διαμαντίδης έπαιζε άμυνα από άλλον πλανήτη, έκλεβε την μπάλα με ένα άπλωμα του χεριού του και μέχρι το 20΄ λεπτό η Εθνική μας μετρούσε 8 κλεψίματα, τα 3 του Διαμαντίδη, από δύο οι Ζήσης και Παπαλουκάς.

Κυρίως, όμως ήταν οι 9 ασίστ της Εθνικής (4 ο Παπαλουκάς, 3 ο Διαμαντίδης) που έκαναν τη Γερμανία να μοιάζει παρατηρητής σ΄ αυτό το διάστημα. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, πάσες από τη μία στην άλλη άκρη του γηπέδου και κυρίως ταχύτητα. Η αλήθεια είναι, όμως πως οι παίκτες του Γιαννάκη είχαν παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό και την μεγάλη αυτοπεποίθηση... πήραν πολλά σουτ και τα ποσοστά ευστοχίας τους δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά.

Η άμυνα, όμως διόρθωνε τον νεανικό ενθουσιασμό και υποχρέωσε σε 11 λάθη την Γερμανία στο πρώτο μέρος. Το +10 ήρθε στο 14ο λεπτό, 28-18 και 30-20 λίγο αργότερα. Ο Πάτρικ Φέμερλινγκ προσπάθησε μόνος του να διεισδύσει στην ελληνική ρακέτα και πέτυχε γρήγορα 7 πόντους.

Οι Γερμανοί πλησίασαν, 37-29. Ο Κώστας Τσαρτσαρής μετά από ασίστ του Δημήτρη Διαμαντίδη κάρφωσε με υπεροψία μπροστά στον Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο τελευταίος τον τιμώρησε γι΄ αυτό... με τρίποντο στην εκπνοή του πρώτου μέρους, 39-32 υπέρ της Εθνικής. Έτσι έληξε το πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο κρίθηκαν τα πάντα. Βροχή από τρίποντα με τον Παπαλουκά να γράφει το 48-36 και τον Ζήση το 61-44 έξω από τα 6.25. Το χρυσό μετάλλιο είναι γεγονός για την Εθνική Ελλάδος. Η ιστορία έγραψε 78-62.

Η καλύτερη στιγμή στον αγώνα ήταν στο 37ο λεπτό όταν όλα είχαν κριθεί και ο προπονητής της Γερμανίας Ντιρκ Μπάουερμαν απέσυρε στον πάγκο τον Ντιρκ Νοβίτσκι, αυτόν τον μεγάλο παίκτη του NBA και 19.500 φίλαθλοι αποθέωσαν και χειροκροτούσαν για 2 λεπτά ως αναγνώριση της αξίας αυτού του μεγάλου παίκτη. Ακόμα και ο Παναγιώτης Γιαννάκης και όλος ο πάγκος της Εθνικής Ελλάδος χειροκροτούσε αυτόν τον σπουδαίο παίκτη.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκανε όλους τους παίκτες ευτυχισμένους. Έβαλε ακόμα τους Γιάννη Μπουρούση και Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

Το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Βελιγραδίου θύμισε στιγμές 1987. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο από 19.500 φιλάθλους στην πλειοψηφία ήταν Έλληνες. Στο πλευρό των Ελλήνων φιλάθλων ήταν 7.000 Σέρβοι φίλαθλοι που υποστήριξαν την Εθνική Ελλάδος.

Όταν τελείωσε ο αγώνας οι Έλληνες παίκτες και όλος ο πάγκος έστησαν τρελό χορό. Έγιναν ένα.

Η Εθνική Ελλάδος είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005. Στην απονομή οι Έλληνες παίκτες, ο προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης και όλο το τεχνικό επιτελείο ήταν στο πρώτο σκαλί του βάθρου και πανηγύριζαν. Μετά ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος με την ελληνική σημαία να είναι στον ψηλότερο ιστό.

Οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ντυμένοι στα μπλε και κρατούσαν τις ελληνικές σημαίες και τις σήκωναν ψηλά. Πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα και Λευκός Πύργος στην Θεσσαλονίκη ήταν το κύριο μέρος των πανηγυρισμών. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα απέραντο γαλανόλευκο φόντο. Τα πανηγύρια σε ολόκληρη την Ελλάδα κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα. Αυτή η ξεχωριστή βραδιά ήταν ατελείωτη.

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 39-32, 64-48, 78-62

Διαιτητές: Τσάβες (Αργεντινή), Λαμόνικα (Ιταλία), Μούχβιτς (Κροατία)

ΕΛΛΑΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 22(3), Σπανούλης 1, Ζήσης 13, Μπουρούσης 4, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας 8(2), Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 9, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 11.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Ντεμιρέλ 3, Γκάρετ 2, Γκριν 2, Πέσιτς 2, Βούχερερ 6(1), Ρόλερ 4, Νικαγκμπάτσε 2, Σούλτσε 5(1), Αριγκμπάμπου, Φέμερλιγνκ 11, Νοβίτσκι 23(1), Μάρας.

Εισιτήριο πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 για την Ιαπωνία μέσω του Ευρωμπάσκετ πήραν:

Οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 1-6: Ελλάς, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λιθουανία, Σλοβενία που πήραν απ' ευθείας το εισιτήριο για την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ ανδρών του 2006 στην Ιαπωνία.

Τέσσερα επιπλέον εισιτήρια έδωσε η FIBA στις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο, Σερβία-Μαυροβούνιο και Τουρκία.

Οι 5 πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης ήταν:

1. Ντιρκ Νοβίτσκι 26.1 πόντους/αγώνα (σύνολο 183 πόντους)
2. Χουάν Κάρλος Ναβάρο 25.2 π/α (σύνολο 151 πόντους)
3. Αντρέι Κιριλένκο 17.5 π/α (σύνολο 70 πόντους)
4. Ιγκόρ Ρακόσεβιτς 16.3 π/α
5. Γκόρνταν Γκίριτσεκ 15.7 π/α

Περισσότερα Ριμπάουντ: Αντρέι Κιριλένκο (11,8 μ.ο.)

Περισσότερες Ασίστ: Δημήτρης Διαμαντίδης (5,0 μ.ο.)

Από τους 10 αγώνες με τις περισσότερες ελεύθερες βολές είναι η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη, δεύτερη, τρίτη, έβδομη και όγδοη θέση με μέσο όρο 31,3 βολές ανά παιχνίδι. Στον αγώνα με τη Λετονία είχανε 51 εύστοχες βολές σε σύνολο 63. Στη δεύτερη θέση ο αγώνας με την Κροατία, όπου οι Ισπανοί είχανε 38 εύστοχες βολές σε σύνολο 49. Ποσοστό ευστοχίας 76,7%, λίγο πιο πίσω από τη Γερμανία, που είχε το ρεκόρ στα ποσοστά με 77,9%.

Οι ομάδες με τα περισσότερα ριμπάουντ ήταν η Γαλλία, η Ρωσία και η Σλοβενία.

Η Λιθουανία και το Ισραήλ είναι στην κορυφή του πίνακα με τα περισσότερα κλεψίματα και ασίστ, παρόλο που η Τουρκία έχει στατιστικώς τα περισσότερα κλεψίματα ανά αγώνα.

Στο αγώνα Κροατίας-Τουρκίας σημειώθηκαν τα περισσότερα λάθη, 27 για την κάθε ομάδα. Στο ίδιο αγώνα, σε κάποιο σημείο, η Κροατία είχε ένα σερί 32-0, που διήρκησε 10 λεπτά.

Στην καλύτερη πεντάδα για το Ευρωμπάσκετ ψηφίστηκαν: Θοδωρής Παπαλουκάς, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ντιρκ Νοβίτσκι, Μπορίς Ντιό

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης σηκώνοντας το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην καριέρα του με την Εθνική ομάδα, έγραψε το όνομα του στα ρεκόρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ με δύο χρυσά και ως παίκτης στο Ευρωμπάσκετ το 1987 στην Αθήνα και ως προπονητής στο Ευρωμπάσκετ το 2005 στο Βελιγράδι.

Οι σκόρερ σε πόντους για την Εθνική Ελλάδος μπάσκετ στο Ευρωμπάσκετ Βελιγραδίου ήταν: Ζήσης 74 (μ.ο. 10,6), Παπαδόπουλος 68 (μ.ο. 9,7), Παπαλουκάς 67 (μ.ο. 9,6), Κακιούζης 51 (μ.ο. 7,3), Ντικούδης 44 (μ.ο. 6,3), Χατζηβρέττας 39 (μ.ο. 5,6), Διαμαντίδης 38 (μ.ο. 5,4), Φώτσης 34 (μ.ο. 4,9), Τσαρτσαρής 27 (μ.ο. 3,9), Σπανούλης 17 (μ.ο. 2,4), Μπουρούσης 6 (μ.ο. 1,5), Βασιλόπουλος 0 (μ.ο. 0)

Για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου ο Νίκος Γκάλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ελληνικό μπάσκετ και ο ελληνικός αθλητισμός δικαιούνται να πανηγυρίσουν αυτήν τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας. Η Εθνική ομάδα μας έκανε όλους υπερήφανους και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μετά την ανατροπή που κάναμε στον ημιτελικό, ήμουν σίγουρος από εκείνη τη στιγμή ότι θα κατακτούσαμε το χρυσό μετάλλιο. Ήμασταν καλύτεροι από τους Γερμανούς, είχαμε πάθος και πλέον διαθέταμε την κατάλληλη ψυχολογία. Το αξίζαμε και το πήραμε. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και στους Έλληνες φιλάθλους που βρέθηκαν στο πλευρό της Εθνικής».

Η Ελλάς κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2004 στην Πορτογαλία και με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ στο Βελιγράδι το 2005 είναι η πρωταθλήτρια χώρα στα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα της Ευρώπης. Το ίδιο έχει πετύχει μόνο η Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο μπάσκετ το 1959 στην Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) και το 1960 στην Γαλλία στο ποδόσφαιρο.

Τα 19.500 εισιτήρια που κόπηκαν στο γήπεδο Belgrade Arena στον τελικό Ελλάς-Γερμανία ήταν το ρεκόρ για διοργανώσεις Ευρωμπάσκετ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

  1. Ελλάς 6 – 1
  2. Γερμανία 5 – 2
  3. Γαλλία 4 – 3
  4. Ισπανία 3 – 3
  5. Λιθουανία 5 – 1
  6. Σλοβενία 4 – 2
  7. Κροατία 4 – 3
  8. Ρωσία 2 – 4
  9. Σερβία/Μαυροβούνιο 2 – 2
10. Ιταλία 2 – 2
11. Ισραήλ 2 – 2
12. Τουρκία 1 – 3
13. Βουλγαρία 0 – 3
14. Λετονία 0 – 3
15. Βοσνία/Ερζεγοβίνη 0 – 3
16. Ουκρανία 0 – 3

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μπάσκετ ξαναθύμισε την επιτυχία της Εθνικής μπάσκετ που είχε το 1987 στην Αθήνα (που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ στον Πειραιά). Αυτή η μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μπάσκετ υπενθύμισε ό,τι βγαίνουν καλοί Έλληνες παίκτες και προπονητές που έστειλαν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης έστειλαν μηνύματα προς τους Έλληνες φίλαθλους ό,τι το ελληνικό μπάσκετ θα συνεχίσει να έχει διακρίσεις και επιτυχίες στο μέλλον. Το ελληνικό μπάσκετ πρέπει να κάνει ακόμη σημαντικά βήματα προόδου ως προς την δομή, την οργάνωση και να αξιοποιηθούν στο μέλλον οι Έλληνες παίκτες και οι καλοί προπονητές.

Πάνος από Αιγάλεω